Kategorier
Personlig utveckling och lifehacks

Undvik mediokritet – våga sticka ut

Bemanningsföretaget Manpowers årliga undersökning av svenskarnas drömjobb har väckt en del uppmärksamhet i media. Vi svenskar följer som bekant ofta mottot ”lagom är bäst”, så man borde kanske egentligen inte bli särskilt förvånad över sammanställningen av befolkningens drömjobb. Det är dock svårt att inte slås av den mediokritet som genomsyrar landet, vilken blir extra tydligt när kvinnornas främsta drömjobb är administratör.

Här är dock topplistan över svenskarnas drömjobb om man räknar samman männens och kvinnornas svar:

  1. Ingenjör
  2. Säljare
  3. Administratör
  4. Projektledare
  5. Kommunikatör/Marknadsförare
  6. Ekonom
  7. Programmerare
  8. Lärare
  9. Maskinoperatör
  10. Managementkonsult

Min tolkning av listan över drömjobb

Visst finns ett mindre antal relativt spännande yrken representerade i listan ovan, men jag förundras ändå över det faktum att varken VD eller egenföretagare kvalar in på topplistan över de mest eftertraktade yrkena. Speglar det möjligtvis ambitionsnivån hos svenska löntagare?

Man brukar ju säga att man når trädtopparna om man siktar mot stjärnorna. Men om man istället siktar mot en av trädets grenar, var riskerar man då att landa? På marken? Eller kraschlandar man kanske rakt in i trädstammen?

Mitt budskap är att vi alla skulle må bra av att sätta ribban lite högre och försöka frigöra oss från jantelagens boja. Det för mig in på ämnet för dagens blogginlägg: att undvika mediokritet och våga sticka ut.

Vad är mediokritet?

Mediokritet är ett tillstånd av acceptans, då man helt enkelt lever sitt liv i enlighet med den standard för vad som är lagom och genomsnittligt: d.v.s. att man blott hankar sig vidare. En person som lever i mediokritet befinner sig i en bekvämlighetszon, en bubbla som många människor runtom i världen känner sig bekväma med att förbli i. De går i den breda massans fotspår och håller sig på den inslagna vägen eftersom den känns trygg.

Mediokritet är med andra ord precis det som förespråkas genom Jantelagens tio-elva ”budord” och som än idag efterlevs av många svenskar. Enligt Jantelagen ska du bland annat ”inte tro att du är något” eller att du är bättre än andra. Den bok i vilken denna uppdiktade lag gestaltas är dock från år 1933. Med tanke på hur vår omvärld har utvecklats och formats sedan dess, är det smått fantastiskt att Jantes lag fortfarande lever och frodas i samhället 85 år senare. Det är dock dags att vi sätter stopp för detta en gång för alla och river upp Jantelagen likt Berlinmuren och järnridån en gång nedmonterades!

Därför är mediokritet skadligt och icke önskvärt

När du lever ett mediokert liv, oavsett om det är självvalt eller beror på att du följer en invand rutt på grund av att du inte har upplysts om dina alternativ, tvingas du åsidosätta dina drömmar och ambitioner. Du kan naturligtvis leva hela ditt liv i mediokritet, men du kommer aldrig växa och frodas. Du kommer för alltid att tillhöra den grå massan och inte på något sätt sticka ut i positiv bemärkelse.

Om du är ambitiös och vill göra ett avtryck, bör du försöka undvika att leva ditt liv på detta sätt. Nedan kommer jag gå igenom hur du undviker att förbli medioker.

mediokritet förträfflighet skylt

Så undviker du att förbli medioker

Det finns många fördelar med att börja eftersträva den storhet som finns inuti dig. För att plocka fram denna storhet och göra någonting vettigt med ditt liv bör du göra följande:

Sätt upp stora mål och försök att uppnå dem

Mediokra personer är rädda för att tänka stort. De är dessutom livrädda för att ta de steg som leder mot de stora målen. De följer istället samhällets oskrivna regler och inskränker därmed sin förmåga att tänka fritt. På så sätt förblir de medelmåttiga och drabbas av de problem som Svenssons lider av.

För att undvika att gå i denna fälla, bör du inte acceptera medelmåttighet när du sätter dina mål. Sträva istället efter de stora målen. Definiera dem och ta därefter små, kontinuerliga steg för att uppnå dem. Detta tillvägagångssätt kommer placera dig långt före den medelmåttiga massan av människor.

Våga ta risker för att nå framgång

Det kan ofta kännas skrämmande att ta risker, inte minst när det kommer till de beslut som bestämmer den framtida riktningen för våra liv. För eller senare i livet kommer du ställas inför en riskfylld situation som du antingen kan undvika och förbli medioker eller möta och bli storartad. När denna tid kommer, fryser många människor till is och blir rädda för att greppa det som de har strävat efter.

När du ställs inför en sådan situation, bör du istället rannsaka dig själv och satsa för att få det du vill ha. Detta kommer kräva mod och beslutsamhet, men du kommer sannolikt att överleva konsekvensen av ditt handlande. Du kommer dessutom bli framgångsrik och få leva ett liv värt att leva.

Gör inte vad du borde göra utan vad du vill göra

Vet du vad du vill göra här i livet? Många till antalet är de personer som har intalats vad de ska göra och hur de ska bete sig, som med tiden har glömt bort vad de själva vill. Detta resulterar i att de lever sina liv som de borde istället för som de vill. Dessa oskrivna regler har den stora massan människor instiftat för att hålla samman samhället.

Genom att acceptera dessa inskränkningar döms du till ett liv i mediokritet. Det är fullt möjligt att på ett civiliserat sätt undvika att följa denna flockmentalitet och leva det liv man önskar, vilket leder till framgång. Vägra därför att följa strömmen och låt dig inte hållas tillbaka av samhällets normer!

unik äpplen

Våga sticka ut från den grå massan

Det faktum att du tvingas sticka ut och vara annorlunda för att skilja dig från den grå massan är förmodligen det som skrämmer mediokra människor allra mest. De ser sig omkring och ser andra människor som delar denna rädsla. Detta gör att de skapar en bekvämlighetszon av mediokritet som tvingar dem att leva sina liv i rädsla.

Vägra fatta mediokra beslut som detta. Sträva för mer här i livet. Du kan göra detta genom att hitta förebilder eller rådgivare som har lyckats bryta sig loss från samhällets kedjor och blivit legender. Sträva efter att vara annorlunda.

Ägna dig inte åt de mediokra aktiviteter som Svenssons ägnar sig åt

Tiden är vår enskilt viktigaste resurs. Du kan välja att ägna din tid på ett mediokert sätt eller ett som förbättrar dig. Medelmåttiga människor ägnar sin tid åt mediokra aktiviteter. Några exempel på sådana är att festa, se på tv och andra aktiviteter som den breda massan betraktar som nöjen. Om du vill bli framgångsrik behöver du undvika detta sätt att fördriva tiden.

Välj istället aktiviteter som förbättrar dig. Några exempel på dessa är att läsa, att driva företag och att motionera. Alla dessa tre aktiviteter är för de flesta människor att betrakta som mödosamma. De kommer dock göra dig mer framgångsrik än din omgivning.

Bilda dig egna åsikter istället för att anamma den breda massans

När man blir vuxen behöver man bestämma sig för vilken sorts man eller kvinna man vill bli. Många av oss väljer en livsstil som den breda massan accepterar. Detta trots att det är ett faktum att majoriteten av naturen är medioker och därför smittar av sin medelmåttighet på dig.

Om du vill bli framgångsfull, bör du istället avfärda den breda massans åsikter och värderingar och bilda dina egna. Genom att göra detta kommer du kunna växa in i kostymen av den person du önskar bli.

Våga drömma

Alla har drömmar. Mediokra människor ger dock upp hoppet om sina drömmar och ambitioner. Varför gör de då detta? Svaret är att du är ensam i din jakt på dina drömmar, samt att drömmarna ofta går stick i stäv med samhällets normer och värderingar. Om du har lärt dig något av detta blogginlägg, hoppas jag det är att majoriteten i samhället är medelmåttig och att deras åsikter därför är detsamma.

Du bör därför drömma stora drömmar och outtröttligt jaga dessa. Du kommer kanske betraktas som annorlunda, men i slutändan kommer du uppfylla dina drömmar medan de mediokra fortfarande står kvar på perrongen.

dröm berg man

Bli unik

Ett mediokert liv är ett bortslösat sådant. Det tvingar dig att leva i rädsla och lägger din framtid i händerna på andra människor med skilda åsikter och idéer. Det är ett tanklöst liv som kväver dig även om du fortfarande tillåts andas. Invagga inte dig själv i mediokritet, utan använd riktlinjerna ovan för att bli en unik individ med ett fantastiskt liv som gemene man endast kan drömma om!

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.