Kategorier
Personlig utveckling och lifehacks

Ökad produktivitet – bli mer produktiv genom 7 steg!

Upplever du att dygnet har för få timmar? Får du aldrig tid över till att bocka av alla punkter på din att göra-lista? Oavsett om det handlar om arbetsrelaterade uppgifter, vardagssysslor eller målsättningar du har i livet, tillhör du den stora massa som saknar tid och energi nog att utföra dessa. Därför vidtar du olika åtgärder för ökad produktivitet. Du vill kunna hantera din tid bättre och få mer gjort, och få mer fritid.

Eftersom ovanstående stämmer in på i princip alla människor i hela världen, finns det till och med de som arbetar med att göra andra individer mer kreativa. Det finns massvis med appar och program som du kan ladda ner för att få hjälp med tidshantering, prioritera bättre och stänga ute distraktioner. Det finns otaliga gurus som har gett ut böcker och publicerat artiklar på sin unika filosofi för hur du kan få mer gjort på mindre tid. Även om det kan verka krångligt att göra detta, kan du åstadkomma en ökad produktivitet med ganska enkla medel.

Tre ingredienser för ökad produktivitet

Att öka sin produktivitet handlar i grund och botten om hur man hanterar tre faktorer: din tid, ditt fokus och din energi. Dessa tre delar är någonting som jag själv har arbetat med under en längre tid, för att försöka bli en bättre frilansskribent.

Att hantera sin tid handlar om att säkerställa att du arbetar med den uppgift som är högst prioriterad. Det spelar ingen roll om du är fokuserad och energisk om du inte jobbar på rätt saker vid rätt tillfälle.

Att hantera sitt fokus går ut på att stänga ute alla distraktioner för att helt och hållet fokusera på den uppgift du håller på med. Det spelar ingen roll om du arbetar på rätt uppgift och har mycket energi, om din tid och energi går åt till att kolla mejlen eller sociala medier.

Att hantera sin energi handlar om att ha den drivkraft som krävs för att slutföra uppgiften. Det spelar ingen roll om du jobbar på rätt uppgift och är totalt fokuserad, om du inte har tillräcklig motivation till att göra detta. Det är dessa tre delar som tillsammans lägger grunden för en ökad produktivitet.

1. Öka ditt fokus genom meditation

Att meditera dagligen är en av de bästa saker du kan göra för att öka din förmåga att fokusera på en uppgift. Genom meditation tränar du din hjärna att fokusera och motstå frestelsen att låta tankarna vandra. Forskning visar att en mätbar ökning av förmågan att fokusera kan ses genom att du bara mediterar i 10 minuter under 2-3 dagar. meditation. För den som vill börja meditera rekommenderar jag appen Headspace, som erbjuder guidad meditation för nybörjare.

2. Öka din energi genom att äta hälsosamt

För att använda mental energi, använder våra hjärnor ett ämne som kallas glukos. Alla livsmedel som innehåller kalorier ger hjärnan glukos att jobba med, men all glukos är inte likvärdig. Sockerrika livsmedel gör att glukosnivån i blodet snabbt skjuter i höjden och ger dig mental energi för stunden, men när glukosnivån sedan sjunker igen försvinner denna energi lika snabbt.

Det bästa är därför att hålla glukosnivån i blodet på en jämn nivå, vilket ger hjärnan ett långsiktigt och jämnt tillflöde av bränsle att använda till mental energi. För att åstadkomma detta rekommenderar forskare en kost med ett lågt glykemiskt index (GI). En sådan kost inkluderar magert protein, nötter, färsk frukt och grönsaker.

3. Öka din energi genom att sova bättre

Vi moderna människor sover generellt sett för lite. De flesta av oss vet att vi behöver få mer sömn, men det är ofta lättare sagt än gjort. Det verkar helt enkelt inte finnas tillräckligt många timmar på dygnet för att göra allt som behöver göras, vilket leder till att vi inte får tillräckligt mycket sömn. Detta stämmer inte minst om du arbetar som frilansskribent och deadline närmar sig med stormsteg.

För att motverka sömnbrist är det rekommenderat att man sover i ett helt mörkt rum. Genom att göra detta kan du få mer energi genom sömnen utan att sova fler timmar. I mörkret kan nämligen hjärnan vila och återhämta sig bättre än i ljusare förhållanden.

Forskning visar också att antalet timmar i följd du är vaken har stor betydelse. Att ta en powernap på 20 minuter mitt på dagen kan därför göra stor skillnad. Ett annat sätt att motverka sömnbrist är att ta igen förlorad sömn. Genom att sova lite extra på helgen kan du fylla på med energi som din hjärna kan omvandla till viljekraft under den kommande arbetsveckan.

4. Öka din energi genom fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet har massvis med fördelar för den som vill åstadkomma en ökad produktivitet. Forskning visar att personer som motionerar regelbundet har mer energi, större förmåga att fokusera och även har en bättre hälsa överlag. Som vi alla känner till är en god hälsa viktig för produktiviteten – du kan inte vara produktiv när du ligger nerbäddad.

5. Öka ditt fokus genom att göra framsteg, istället för att sikta på perfektion

Vi människor har en otrolig förmåga att visualisera. Detta hjälper oss att vara mer kreativa och uppfinningsrika, men kan även göra oss till perfektionister. Att vara perfektionist är ingenting att skryta över. Strävan efter perfektion kan nämligen leda till att vi skjuter upp projekt på grund av att det inte känns som den ultimata tiden att göra klart dem.

Vi har alla känt så här vid något tillfälle. Oavsett om det rörde sig om ett viktigt projekt på jobbet eller om att städa garaget, kände vi inte att vi kunde göra ett fulländat jobb och sköt därför upp det. För att undvika ”perfektionsdjävulen” bör vi istället fokusera på att göra framsteg. Studier visar att det räcker med att spendera 10 minuter på ett projekt för att vi ska börja känna att det är helt rätt tid att utföra uppgiften.

6. Öka ditt fokus genom att dela upp uppgiften i mindre delar

När det gäller arbetet kan vi lätt bli överväldigade. På samma sätt som perfektion kan leda till prokrastinering, kan ett för stort fokus på ett projekts storlek leda till att vi skjuter upp det. Känslan av att vara överväldigad gör att vi blir mer stressade och förlorar fokus på den uppgift som ska utföras.

Genom att istället dela upp ett större projekt i flera mindre delar, kan du arbeta på det under många timmar utan att köra slut på dig själv. Denna teknik används bland annat av produktivitetskonsulter för att hjälpa individer att dela upp långsiktiga mål i mindre, kortsiktiga sådana.

Du kan dela upp ett stort projekt i mindre delar genom att dela in det i flera mindre uppgifter. Du kan också välja att dela in tiden, till exempel genom att ägna 25 minuter åt att arbeta på en uppgift och därefter ta 5 minuters rast. Inget sätt är bättre än något annat, utan du bör göra det som fungerar bäst för just dig och ditt projekt.

7. Öka ditt fokus genom att hushålla med din viljekraft

Din viljekraft kan liknas vid en muskel – ju mer du använder den, desto svagare blir den. Och den används för alla aktiviteter där du behöver självbehärskning eller disciplin. Samma viljekraft som du använder för att öka ditt fokus, används även för att undvika att ta en extra kanelbulle i fikarummet. Viljekraften är lätt kommen och lätt förgången – på samma sätt som du kan ha en större vilje kraft i framgång, kan motgångar dränera den.

För ökad produktivitet behöver du säkerställa att din omgivning är fri från orelaterade utmaningar som kan vara påfrestande för din viljekraft. Du bör därför avlägsna distraktioner såsom ohälsosamma livsmedel och sociala medier. Ju mer viljekraft du använder till att motstå dessa frestelser, desto mindre har du att använda för att fokusera på uppgiften.

Sammanfattning

Våra liv är alltför korta. Vi vill få ut så mycket som möjligt av livet medan vi kan. Detta har lett till att vi letar efter metoder som gör det möjligt för oss att utföra mer arbete på färre timmar. Tyvärr har detta även lett till att vi har gjort den process som leder till ökad produktivitet mer komplicerad än vad den behöver vara.

Att bli mer produktiv handlar helt enkelt om att ta vara på tiden, ditt fokus och din energi på ett mer effektivt sätt. De 7 metoder jag går igenom här ovan kan hjälpa dig att öka din energinivå och ditt fokus. Det allra viktigaste är dock anledningen till att du arbetar överhuvudtaget. Det finns ingen metod för ökad produktivitet i världen som kan slå en djup, genuin passion för att göra ett bra jobb, oavsett vilken typ av arbete det rör sig om.

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.