Kategorier
Övrigt

Hitta högsta sparräntan

De högsta sparräntorna är generellt sett de du erbjuds av banker på nätet. Oavsett om du är i färd med att bygga upp en buffert för nödfall eller strävar efter att lägga undan lite pengar till en resa eller liknande, kan det vara en god idé att dra nytta av de alternativ med hög ränta som finns att tillgå på marknaden. I vissa fall kan räntan vara mångfaldigt högre än reporäntan, inte minst i dagsläget då vi som bekant har en negativ reporänta på -0,50%.

Historiskt låga sparräntor

Under flera års tid, ända sedan finanskrisen 2008, har sparräntorna på svenska bankkonton varit historiskt låga. På senare tid har de dock börjat höjas något. Som tur är, finns det en hel del banker och finansinstitut som erbjuder sina kunder sparräntor som är betydligt högre än genomsnittet. Det är därför viktigt att du som konsument anstränger dig för att hitta den allra högsta sparräntan i Sverige.

De sparkonton med hög ränta, som alltså främst står att finna på nätet, förser dig med en trygg plats att stoppa undan pengar samtidigt som du får en hög sparränta på ditt sparkapital. Eftersom internetbaserade banker och finansinstitut ofta har lägre overheadkostnader än traditionella banker, kan de tillhandahålla sparkonton med högre ränta än din vanliga gamla bank.

Värt att notera i sammanhanget är att en skillnad på bara några procent,  vilket vid en första anblick kan tyckas relativt obetydligt, gör större skillnad i längden än vad många konsumenter tror. En annan sak som jag vill klargöra är att du potentiellt sett kan tjäna mer på att investera i exempelvis aktier eller fonder än att spara dina slantar på ett bankkonto, men ett sparkonto med högränta ger dig en bra privatekonomisk grund att falla tillbaka på.

Ränta-på-ränta på sparkontot

Vanligtvis tjänar du inte mer än bara några kronor på att låta ett belopp i stil med 100 000 kr ligga på ett vanligt sparkonto under ett års tid. I vissa fall kan du till och med förlora pengar på att göra detta. Anledningen till detta är att de flesta banker erbjuder i princip nollränta på sina sparkonton, och som jag nämnt tidigare i detta blogginlägg är Riksbankens reporänta, den ränta som många banker förhåller sig till, till och med negativ.

Om du istället placerar dina 100 000 kr på det sparkonto som har den högsta sparräntan, till exempel 4Spar som erbjuder upp till 10% ränta, får du 10 000 kr per år i avkastning på ditt sparande. Om du dessutom har en längre sparhoristont kan du dra nytta av fenomenet ränta-på-ränta, vilket gör att du med samma förutsättningar sparar sammanlagt 61 051 kr om du låter pengarna ligga i fem år. Ditt sparkapital har då ökat i värde med drygt 61% och uppgår till totalt 161 051 kr.

Kontot med högsta sparräntan bäst för kortsiktigt sparande

Experter på privatekonomi rekommenderar ofta att man använder sig av flera olika sorters sparande för att lägga undan till en buffert eller kortsiktiga sparmål, snarare än att se en enskild metod som en överlägsen investeringsstrategi. Vid ett långsiktigt sparande bör du sikta på en högre avkastning genom att även investera en del av kapitalet, men för ett kortsiktigt sparande är ett sparkonto med hög ränta ett av dina bättre alternativ.

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.