Kategorier
Personlig utveckling och lifehacks

Motgång föder framgång – motgångar stärker dig

Man brukar säga att det som inte dödar härdar och att motgång föder framgång. Dessa uttryck är för många bara klyschor – likt uttrycket nytt år, nya möjligheter – och det finns även många andra ordspråk med en liknande innebörd som dessa två. En motgång kan utgöra ett hinder eller en möjlighet till utveckling, beroende på vilket perspektiv man har och hur man tar sig an uppgiften.

Genom att hantera en motgång på rätt sätt kan man stärka sin karaktär och sin mentala tuffhet, vilket leder till att man kan tackla även andra utmaningar i livet på ett bättre sätt. För en tid sedan var jag med om en händelse som enligt mig faller inom kategorin karaktärsbyggande.

En av många motgångar i livet

Livet är fullt av motgångar, eller utvecklingsmöjligheter, men jag kommer här fokusera på en enskild händelse. Jag och min fru hade åkt till skånska Hässleholm för att delta i en internationell hundutställning. Resultatet var ingen besvikelse och helgen som helhet betraktade vi som lyckad. Vi var dock inte medvetna om att glädjebägaren skulle fyllas till bredden med smolk. Glada i hågen begav vi oss hemåt mot Gävle, men redan ett par mil norr om småländska Ljungby drabbades vi av ett mekaniskt problem och blev stående på en rastplats.

Motgång i vardagen
Motgång i form av ett mekaniskt haveri

Efter en dryg timme dök bilbärgaren upp och bekräftade vår farhåga: vi skulle bli tvungna att bärga bilen till närmaste verkstad. Det var en långt ifrån optimal situation vi nu befann oss i med två stora hundar och packning. Eftersom det var söndag fanns inga möjligheter att få bilen lagad samma dag. Vi ringde runt till släkt och vänner i området men ingen kunde skjutsa oss tillbaka till civilisationen. Då få eller inga taxibolag tillåter hundar satt vi illa till. Som tur var kunde vi alla åka med bärgaren tillbaka till Ljungby.

Turligt nog fanns det ett ledigt hundrum på Best Western vid Ljungbystopp, så vi inkvarterade oss där. Den första prognosen var att vi inte skulle kunna hämta bilen förrän på onsdagen, vilket skulle innebära minst tre nätter på hotellet. Det visade sig dock att bilen skulle bli klar redan på måndagskvällen, tack vare att bilmekanikern arbetade med den fram till 21-tiden på kvällen. Vi valde att köra hem direkt och anlände till Gävle vid 04-snåret. Trots att en av alla fördelar med att vara frilansskribent är att man som digital nomad inte är i behov av en fast arbetsplats, och det faktum att jag lyckades knåpa ihop några texter på hotellrummet, var det otroligt skönt att komma hem till arbetsrummet igen!

Forskning visar att motgång härdar

Forskning på området visar att motgångar kan stärka vår mentala hälsa och vårt allmänna välmående. En studie utförd av amerikanska forskare visar att personer som tidigare i livet har upplevt motgångar i mindre utsträckning påverkas av nya motgångar. Genom att ställas inför hinder av olika slag utvecklar vi således en slags motståndskraft mot motgång. Det är därmed vetenskapligt bevisat att de motgångar vi drabbas av under vår livstid är utvecklande och härdande.

Motgångar härdar
Motgångar härdar och banar väg för framgång

Nästa gång du drabbas av en motgång, för det är bara en tidsfråga innan det sker, bör du därför försöka hålla huvudet kallt och rida ut stormen. För varje hinder du tar dig förbi blir du lite starkare mentalt, och med nyvunnen mental styrka ökar dina möjligheter att nå framgång och undvika mediokritet.

En viktig nyckel till framgång är nämligen din mentala styrka – för att du ska kunna bli framgångsrik måste din vilja att lyckas vara större än din rädsla för att misslyckas. I takt med att du blir bättre på att hantera motgångar och misslyckanden minskar din rädsla för dessa.

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.