Kategorier
Personlig utveckling och lifehacks

Viktigt att inte fastna i miljön

För 14 år sedan flyttade jag och min då blivande fru från en ort utanför Växjö till Gävle. Flytten innebar en stor förändring för oss, inte minst med tanke på vår då ringa ålder. Efter att ha spenderat 40% av våra liv i södra Norrland bär snart flyttlasset åter av mot Småland, dock till en annan del av detta stora landskap.

Vi har fått många reaktioner på vårt beslut, bland annat att det är spännande. Och visst är det till viss del så, men samtidigt vet vi i stort sett precis vad vi får – vi har rekat ordentligt och är sedan tidigare bekanta med närområdet. Själv har jag till och med gått en termin i den lokala gymnasieskolan…

Därför flyttar vi ”tillbaka”

Anledningarna till att vi nu rör på oss igen är flera, men den främsta orsaken är att vi söker efter lugn och ro. Vad passar väl då bättre än att flytta till en liten by i det svenska ”bibelbältet”?! Det mildare klimatet är förstås en positiv bieffekt av att vi bosätter oss mer söderut i landet.

Men förutom det förmodade lugnet – vilket naturligtvis är guld värt för mig som frilansskribent – är också själva miljöombytet i sig välkommet. Att sitta framför datorn och stirra ut genom fönstret på en smärre betongdjungel är allt annat än en fröjd för såväl ögat som själen. Kanske kan det mer idylliska landskapet, med skog och berg, resultera i en förändrad sinnesstämning (i positiv bemärkelse)?

Genom att ödsla mindre energi på att försöka förändra min omgivning till det bättre, och istället söka mig till en mer unison miljö, hoppas jag kunna lägga än mer tid och kraft på kreativa, produktiva och värdeskapande aktiviteter. Min förhoppning är också att det stundande miljöombytet ska kunna utgöra en frisk fläkt som förnyar energidepåerna och hjälper mig att återfinna glädjen i vardagen.

Om inte annat så är jag säker på att den förändring som vi nu genomför kommer att leda till ytterligare personlig utveckling och självinsikt. För när man bosätter sig på en ny plats får man anledning att upptäcka den nya omgivningen. Man omges av nya människor med andra perspektiv än de man är van vid. Man kan därigenom fortsätta att forma sin person och bli den man önskar vara.

Förändring är ofta något positivt

En flytt innebär alltid en förändring. Och förändring är ofta någonting positivt. Men som inspiratören och mångsysslaren Paolo Roberto nämner i ett avsnitt av Framgångspodden, är förändring alltid någonting svårt och jobbigt till en början – annars är det inte en förändring på riktigt.

Jag har dock varit med om förändringar förr och lärt mig att hantera dem. För egen del hanterar jag förändring på samma sätt om livets med- och motgångar: jag försöker bara stålsätta mig och rida ut stormen i vetskap om att det blir bättre när man kommer ut ”på andra sidan”. Förändringar innebär såväl utmaningar som möjligheter – det gäller att ta sig an utmaningarna och ta tillvara på möjligheterna. Det är ju trots allt så även livet i stort fungerar.

Personligen föredrar jag också att komma till en plats där man inte känner någon och tvingas stå på egna ben. Jag har gjort det förr och kommer säkerligen att göra det igen. Skillnaden nu är att vi inte får 60 mil till närmaste vän, släkting eller bekant utan blott fyra…

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.