Kategorier
Hälsa och välbefinnande

Flytta till landet: För- och nackdelar

Jag valde att flytta till landet för lite drygt ett år sedan. Sedan dess har jag verkligen fått tid att bo in mig och anpassa mig till min nya livsstil. Därför tänker jag nu dela med mig av de fördelar och nackdelar som jag ser med denna upplevelse.

För kontrasten är onekligen stor när man flyttar till landsbygden från en större stad. I mitt fall valde jag att flytta från Gävle till Hestra. Det innebar att jag lämnade centralorten i en kommun med drygt 100 000 invånare för en liten ort med ca 1 300 invånare. Till råga på allt är Hestra beläget i den absoluta utkanten av lilla Gislaveds kommun.

Redan under hösten 2019 avslöjade jag att jag såg fram emot 2020 med tillförsikt. Flytten till landsbygden hade en stor del i mitt positiva synsätt på framtiden. Då visste jag inte att detta år på många sätt skulle bli ovanligt turbulent. Men trots detta har miljöbytet haft de positiva effekter som jag önskat och förutspått.

Med lite perspektiv på allt runtomkring flytten och det nya livet på landsbygden kan jag nu konkretsera skillnaderna. Så nedan kan du ta del av mina erfarenheter av denna livsförändring, positiva som negativa.

Fördelarna med att flytta till landet

I positiv anda tänkte jag först gå igenom de bästa aspekterna av att flytta till landet från stan.

Naturen och lugnet

Den allra främsta fördelen med livet på landsbygden är förstås naturen och lugnet. Det är betydligt mer rofyllt att bo och leva mer avskilt med färre personer per kvadratkilometer. Detta är också den allra tydligaste och mest påtagliga skillnaden.

Naturen finns alltid runt hörnet. Istället för att behöva gå tråkiga promenader längs asfalterade cykelbanor har jag nu ett friluftsområde bara hundratalet meter från bostaden. Där finns allt från utmärkta promenadstigar till en skogslekplats för barn, ett oproportionerligt stort utegym, grillplatser och en badplats. Området ifråga är förvisso relativt litet men det är samtidigt betydligt färre personer som trängs på den begränsade ytan.

Den närhet till naturen som man får på köpet när man väljer att flytta till landsbygden är rogivande i sig. Men den för även med sig flera andra fördelar. Till exempel kan vi numera hitta kantareller på morgonpromenaderna med hundarna. Och det är betydligt enklare att finna skogar när man bor på landet. Så nu kan vi när som helst träna hundarna att hitta kantareller eller lägga ett viltspår.

Låga bostadspriser

En annan stor fördel med att flytta till landet är landsbygdens betydligt lägre bostadspriser. Prisskillnaden varierar förstås beroende på vilken stad och landsort du jämför. Helt klart är dock att priserna är markant lägre på landet än i de större städerna. Istället för en liten lägenhet i centrum kan du ofta köpa en hel villa med tillhörande trädgård för samma eller lägre pris.

Mindre kriminalitet och stök

Ytterligare en aspekt som talar för landsbygden är den lägre halten av brottslighet och stök. Visst, det naturligtvis förekommer viss kriminalitet även på mindre orter. Och hur pass stökiga olika bostadsområden är kan variera ganska kraftigt. Men min personliga upplevelse är att det är betydligt lugnare på landsbygden på alla sätt och vis.

Hestra landsbygd sjö
På landsbygden har man alltid naturen runt hörnet.

Nackdelarna med att flytta till landet

Det finns alltså många fördelar med att bo på landsbygden. Med det sagt finns det även vissa nackdelar med att flytta till landet från en större stad.

Brist på utkörning av mat och produkter

Den nackdel som har hemsökt oss mest är bristen på utkörning av mat, livsmedel och produkter av olika slag. Nu bor vi visserligen på en väldigt liten ort. Men det går inte att få någon mat hemkörd inte ens en sunkig pizza. Och inte heller livsmedel från till exempel Ica eller Coop går att få hemkört. Faktum är att vi inte ens kunde få de nya möblerna från IKEA levererade till vår bostad utan att frakta dem själva.

Att sedan utbudet överlag av såväl livsmedel som snabbmat är dåligt är en nackdel som man får vara förberedd på. Det finns förvisso en korvmoj och en pizzeria på orten, men för att få tag i vettig snabbmat behöver man köra cirka 40-45 minuter enkel resa.

Sämre förbindelser

Att bilen har en enorm betydelse för landsbygden är ingen överdrift. Om du bor i en stad kan du kanske klara dig bra med att cykla omkring och utföra ärenden. Men om du väljer att flytta till landet kommer du genast bli mer eller mindre beroende av din bil. För när det kommer till kommunaltrafik är de förbindelser som finns på landsbygden högst begränsade.

Blir man inte deprimerad av att bo på landet?

En vanlig föreställning bland stadsbor är att man lätt blir deprimerad av att bo på landet. Denna uppfattning bygger på tron att det finns väldigt lite att göra på landsbygden och att den förmodade bristen på aktiviteter leder till tristess. Detta kan säkert vara sant i vissa fall men är högst individuellt.

Personligen har jag inte alls märkt av detta utan tvärtom. Att ha naturen runt hörnet tror jag snarare är positivt för sinnet och själen. Så jag tror inte alls att man behöver bli deprimerad av att bo på landet. Det är dock viktigt att skaffa sig fritidsintressen som leder till fysisk och mental aktivitet.

Själv arbetar jag också så pass mycket att jag inte alls känner av den depression som landsbygden påstås generera. Men som har nämnts ovan är detta naturligtvis högst individuellt.

Avslutande tankar om att flytta till landet

Jag ska inte sticka under stol med att det finns vissa fördelar med stadslivet. Men personligen anser jag fördelarna med att leva på landsbygden vida överstiga nackdelarna med denna livsstil. Därför kan jag inte annat än rekommendera dig som är sugen på att finna ro i en naturnära miljö att flytta till landet!

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.