Kategorier
Övrigt

Om att låna pengar som frilansare

Många frilansare är egenföretagare och har en vag skiljelinje mellan firmans pengar och de privata slantarna. Dessa bägge ekonomier är tätt sammanbundna och beroende av varandra. Ibland kan det hända att vissa kunder dröjer med att betala sina fakturor, vilket gör det svårt att ta ut lön från firman.

I detta blogginlägg kommer jag gå in på vikten av att kunna teckna privatlån som frilansare. Jag ger även ett antal användbara tips och knep som du kan använda dig av för att undvika vanliga fällor.

Lånade pengar kan hjälpa dig vid dippar

Det har blivit allt vanligare att låna pengar för konsumtion, och det är också allt fler som väljer att starta frilansverksamheter. Detta med all rätt, för visst låter det ganska trevligt att arbeta från det lokala fiket och avnjuta en god kopp kaffe medan du utför arbete på din laptop?!

Fördelarna med att vara sin egen chef är många, och som frilansare kan du skapa en väldigt hälsosam balans mellan arbete och fritid. Du slipper dessutom pendla till jobbet varje morgon.

Oavsett hur lukrativt det kan vara att frilansa finns det dock en stor nackdel: den ekonomiska osäkerheten. Kassaflödet kan vara minst sagt instabilt när du lever livet som digital nomad, men det går ofta att komma tillrätta med perioder av tillfällig torka. Ett sätt att balansera ekonomin på är att vid behov teckna ett privatlån.

Pengar frilansare
Möjligt att låna pengar för att jämna ut ekonomiska dalar.

Att tänka på när du som frilansare ansöker om ett lån

För att du inte ska falla i någon av de vanliga fällor som penningtörstande frilansare ofta faller i när de jagar låneerbjudanden, har jag sammanställt en kortare lista över knep. Dessa syftar till att göra bättre val i jakten på lån.

  1. Jämför privatlån från fler låneförmedlare – Genom att jämföra lån via en jämförelsetjänst såsom www.alltomprivatlan.se sparar du tid och får en bra överblick över de alternativ som finns att välja mellan. Detta kan även innebära en ekonomisk besparing om du väljer ett lån med lägre ränta.
  2. Låna inte mer pengar än vad du behöver – Det är långt ifrån säkert att du behöver teckna ett lån i hundratusenkronorsklassen för att balansera din ekonomi. Ibland kan det räcka att ta ett mindre lån, och en bra tumregel är att aldrig låna mer än vad du behöver.
  3. Blancolån är att föredra framför smslån – Privatlån utan säkerhet, s.k. blancolån, är alltid att föredra framför smslån. Detta beror på att privatlån generellt sett har en betydligt lägre ränta (undantag finns dock). Om du inte kan få ett blancolån kan det dock vara värt att ta ett smslån för att sy ihop ekonomin.
  4. Fakturabelåning – Ett annat alternativ för dig som vill få loss pengar är fakturebelåning, även kallat factoring. Denna metod går ut på att sälja fakturor till ett företag som ägnar sig åt fakturabelåning. Du får då betalt i förskott, innan din kund betalat fakturan, i utbyte mot en viss procent av fakturabeloppet.

Avslutande tankar

Som frilansare är det inte alltid lätt att komma över pengar vid behov. Som tur är finns det dock ett antal alternativ att välja mellan, där privatlån troligtvis är det mest gångbara. I vanligt ordning bör du dock inte låna mer än vad du har råd med och gärna betala av lånet förr snarare än senare.

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.