Kategorier
Personlig utveckling och lifehacks

Vikten av en bra morgonrutin

Hur mycket jag än gillar Robin Sharma och dennes produktivitetshöjande system 5 AM Club, har jag allt mer börjat tvivla på att detta är den enda och mest legitima vägen till en bra morgonrutin. I denna artikel kommer jag förklara varför.

För ett par år sedan skrev jag ett inlägg om att vakna tidigt som motsats till att sova bort de bästa timmarna på dagen. Sedan dess har jag ibland gjort slag i saken och stigit upp klockan fem, dock alldeles för sällan. Med det sagt är jag idag inte lika övertygad om att just den tid man vaknar och kliver upp ur sängen alltid är det hemliga receptet på framgång.

Uppstigning klockan fem ingen universallösning

Vad är egentligen en bra morgonrutin? Tolkningen av detta begrepp varierar sannolikt på individnivå – det kan till exempel handla om de saker man har för vana att göra på morgonen innan man känner sig redo att ta sig an den resterande delen av dagen. Så kan det mycket väl vara, men för mig handlar det också mycket om att skapa de allra bästa förutsättningarna för ett produktivt och framgångsrikt dygn.

”Gurun” Robin Sharma menar i sin bok The 5 Am Club att man bör ”äga sin morgon” och på så sätt ”upphöja sitt liv”. Han erbjuder i boken ett detaljerat system som är tänkt att bidra till att skapa en bra morgonrutin. Så, fungerar det i praktiken?

Jag hävdar att det ärliga svaret inte är svartvitt – det är troligtvis högst individuellt och beror till stor del på din förmåga att följa konceptet i mer än ett par månader. Först då kan den nya vanan befästas och bli ett naturligt inslag i din vardagliga rutin.

Därför är tidig uppstigning inte alltid synonymt med en bra morgonrutin

Mitt största problem med att stiga upp klockan fem på morgonen har att göra med ljuset, eller snarare bristen på sådant här uppe på det norra halvklotet under en stor del av året. Sharmas system känns därför mer anpassat för en miljö med mindre variationer när det kommer till gryningens infall. För hur ska man kunna få energi av soluppgången när solen inte behagar visa sig förrän långt senare än klockan fem på morgonen!?

Personligen använder jag dock vissa utvalda delar av Robin Sharmas system för ökad produktivitet och rent generellt ökat välbefinnande, d.v.s. de olika metoder som ingår i The 5 Am Club och inleds med en tidig uppstigning. Jag tror dock att man bör anpassa systemet utifrån sina egna förutsättningar, såsom de extremt mörka vintermorgonarna här i Sverige.

Avslutningsvis är jag också av den bestämda åsikten att det inte är den tid som man stiger upp ur sängen som avgör vad man faktiskt gör av dagen. Det är enligt mig desto viktigare att ha grit och ett stort mått självdisciplin, så att man har drivet att vara produktiv genom en hel arbetsdag även om orken skulle börja tryta. Så istället för att fokusera på en morgonrutin som inleds tidigt, tror jag mer på att skapa ett individanpassat system som leder till önskat resultat.

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.