Kategorier
Övrigt

Kan man som enskild firma låna pengar av sig själv?

t blancolån (privatlån). Men du kan även välja att som ägare till en enskild firma låna pengar av dig själv. Alla dessa alternativ har sina unika för- och nackdelar. Här belyser jag vilka dessa är!

När du driver en enskild näringsverksamhet kan du finansiera din verksamhet på flera olika sätt. Du kan till exempel välja att ta ett helt vanligt företagslån eller ett blancolån (privatlån). Men du kan även välja att som ägare till en enskild firma låna pengar av dig själv. Alla dessa alternativ har sina unika för- och nackdelar. Här belyser jag vilka dessa är!

Möjligt att som ägare till enskild firma låna pengar av sig själv

Ett alternativ för dig som driver enskild firma är att låna pengar av dig själv. Genom att göra detta slipper du genomgå någon kreditprövning. Dessutom kan du själv bestämma vilka villkor som ska gälla för lånet. Ditt företag betalar också ränta till dig istället för till en långivare. Men räntan ska vara marknadsmässig och bör därför motsvara reporäntan plus 1-3 procent.

Det finns dock en stor nackdel med detta förfarande: du behöver som privatperson vara kapitalstark. Om du inte har de pengar som ska lånas ut är detta inte ett gångbart alternativ. Dessutom riskerar du att förlora pengarna om din firma skulle gå under. Därför är det generellt sett ingen särskilt bra finansieringslösning att som ägare av en enskild firma låna pengar av sig själv.

Så vilka alternativ finns det då att välja mellan? Som enskild näringsidkare har du förmånen att kunna välja mellan två alternativ: privatlån eller företagslån. Bägge dessa alternativ har förstås sina för- respektive nackdelar. Nedan beskriver jag vilka dessa är!

För- och nackdelar med att teckna ett företagslån till en enskild firma

Det finns idag flera aktörer som erbjuder företagslån till enskild firma. Detta är positivt för dig som företagare då du ofta har större möjlighet att få låna pengar av lite mindre långivare. 

Men det är inte säkert att detta är den optimala lösningen för alla enskilda näringsidkare. För även om du vanligtvis kan få låna ett större belopp behöver du även erbjuda långivaren en säkerhet. Och även om du lånar pengar till ditt företag på detta sätt är det fortfarande du själv som är personligt ansvarig för skulden.

Fördelarna med denna lösning är att:

  • Du kan låna en större summa pengar.
  • Det kan kännas mer seriöst och förtroendeingivande att ta ett företagslån när detta ändå är ändamålet med lånet.

Nackdelarna inkluderar att:

  • Det krävs någon form av säkerhet eller att du går i personlig borgen för lånet.
  • Räntan ibland (dock inte alltid) är aningen högre på företagslån.

För- och nackdelar med att teckna ett privatlån till din enskilda firma

Ett annat alternativ är att ta ett privatlån i ditt eget namn och investera de lånade pengarna i din enskilda firma. Även denna lösning har vissa fördelar och nackdelar. En fördel är att du slipper tillhandahålla någon säkerhet för lånet. Ibland kan du också få en ganska förmånlig ränta, men i vissa fall är räntan för konsumentlån tvärtom väldigt hög. Dessutom får du ofta bara låna en mindre summa pengar.

Fördelarna med denna lösning är att:

  • Ingen säkerhet krävs när du tar ett blancolån.
  • Räntan ibland kan vara lite lägre för privatlån.

Nackdelarna inkluderar att:

  • Du kan bara låna en ganska begränsad summa pengar som privatperson.
  • Räntan på vissa sorters konsumentlån kan vara skyhög.

Avslutande tankar

Huruvida du som ägare till en enskild firma bör låna pengar av dig själv eller av någon annan är en minst sagt delikat fråga. Dessutom finns det alltså fler än ett alternativ att välja mellan när du vill ansöka om ett lån via en extern långivare. Därför behöver du noggrant överväga fördelarna och nackdelarna med de olika alternativen och analysera vilken lösning som är den bästa för just dig.

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.