Hem » Blogg » Låna pengar snabbt och smidigt

Låna pengar snabbt och smidigt

Går du i tankar om att låna pengar? Du kanske funderar på att ta ett lån för att finansiera den där semesterresan som semesterkassan inte riktigt räcker till, eller för att kunna hantera en oförutsedd utgift som plötsligt har dykt upp?

På senare år har det blivit allt enklare att ansöka om ett lån. Idag kan du låna pengar utan UC med BankID. När du ansöker om mindre lån kan du nämligen undgå att kreditgivaren tar en kreditupplysning på dig. Genom att dessutom legitimera dig med hjälp av BankID kan du säkerställa att processen fortlöper på ett snabbt och smidigt sätt!

Innan du fattar beslutet att ta ett lån bör du fundera över om du verkligen behöver spendera de pengar du har tänkt låna, om det finns andra sätt på vilka du kan finansiera utgiften och huruvida du har råd att betala tillbaka lånet. I vissa fall är det dock fullt logiskt att skuldsätta sig för att kunna göra en investering eller ett inköp, eller på annat sätt spendera pengar man för tillfället inte har men beräknar att tjäna inom en snar framtid.

Exempel på ett bra lån

Du åker för närvarande buss eller tunnelbana till jobbet varje dag. Du erbjuds ett bättre jobb med en högre lön hos en annan arbetsgivare, men du kan inte ta dig till den nya arbetsplatsen via kommunaltrafiken. Du vill därför köpa en bil men har inte tillräckligt mycket pengar på sparkontot för att finansiera denna kostnad, vilket gör att du behöver låna pengar.

Detta är ett bra lån eftersom det nya jobbet ger dig en högre lön. Med din nya inkomst kommer du gott och väl täcka kostnaden för bilen, inklusive de pengar du har lånat för att kunna köpa den. Detta beror förstås dock på vilket slags lån du får och hur stor kostnaden för lånet är i förhållande till din nya lön.

Exempel på ett mindre bra lån

Du vill byta in din nuvarande bil mot en nyare modell. Enligt dina beräkningar behöver du lägga 50 000 kr i mellanskillnad för att kunna köpa en hyfsat bra bil. Du använder inte bilen för att ta dig till jobbet utan föredrar snarare den frihetskänsla den ger dig.

Om du har de 50 000 kr som krävs för att byta upp dig, kan du för all del göra detta. I annat fall riskerar du dock att dra på dig en onödig utgift i form av kostnaden för lånet, utöver det belopp som du har betalat i inköpspris för den nya bilen. Detta förutsätter dock att din nuvarande bil fungerar bra och att du inte behöver den för att färdas till jobbet. Om din bil fungerar mindre bra och du använder den för att ta dig till ditt arbete, kan det trots allt vara en god idé att byta in bilen och betala lite extra för en bättre fungerande bil.

Innan du tar ett lån bör du alltså fundera igenom beslutet. Sov gärna på saken. Om du nästa dag fortfarande känner att du kan göra en bra affär genom att låna pengar, bör du troligtvis göra detta!