Kategorier
Övrigt

Inte säkert att dina många kreditkollar ligger dig i fatet

Du som har ansökt om lån eller krediter hos flera olika långivare och har fått avslag kan med all rätta känna dig uppgiven. Detta då alla dina ansökningar sannolikt har resulterat i att kreditupplysningar tagits och med tiden ackumulerats. Ju fler upplysningar som har gjorts på sistone, desto mindre sannolikt är det att du beviljas ett lån. Misströsta inte – det är inte helt säkert att alla dessa kreditkollar kommer att ligga dig i fatet.

I dagens blogginlägg berättar jag hur du kan öka dina möjligheter att beviljas lån trots att flertalet kreditkollar nyligen har gjorts på dig. Min rekommendation är dock att du endast använder dig av detta knep när du är helt säker på att du kommer kunna betala tillbaka det lån som du har tänkt ansöka om.

Då görs kreditupplysningar på dig

När du ansöker om ett lån ger du långivaren din välsignelse att göra en kreditupplysning. Detta görs genom att en förfrågan skickas till ett kreditupplysningsföretag, vilket förser banken eller kreditinstitutet med information om din kreditvärdighet. På den rapport som tas fram framgår hur många upplysningar som har tagits på dig under en viss tidsperiod.

Låneansökan
Vid låneansökan görs en kreditkoll.

Om flertalet långivare har tagit kreditupplysningar på dig den senaste tiden kan detta ligga dig i fatet. Ett stort antal upplysningar får nämligen långivare att fundera över orsaken till dessa – har du ansökt om (och eventuellt beviljats) flera olika lån och krediter, eller har du kanske fått avslag på dina tidigare ansökningar? Även om du anses ha en i övrigt god kreditvärdighet signalerar detta risk.

Som tur är finns det dock ett knep att ta till. Nedan beskriver jag hur du kan kringgå problemet att alltför många upplysningar har gjorts på dig.

Mitt knep för att bortse från tidigare upplysningar

Tidigare hade Upplysningscentralen (UC) något av en särställning på den svenska kreditmarknaden. På senare år har dock flera utmanare dykt upp som nu erbjuder långivare alternativ till UC i samband med kreditkontroller. Detta är goda nyheter för dig som låntagare!

Numera kan du göra din låneansökan hos en långivare som inte tar kreditupplysningar via UC utan använder sig av ett annat upplysningsföretag. För att få detta förklarat i detalj rekommenderar jag att du läser mer här: så lånar du utan UC. Där finner du all information om skillnaden mellan UC och de alternativa upplysningsbolagen m.m.

Spargris pengar
Möjligt att få låneansökan beviljad trots tidigare upplysningar hos UC.

Avslutande tankar

Som alltid när du överväger att ta ett lån eller en kredit bör du noga överväga saken. Lån och krediter finns idag i olika utföranden och storlekar – de har dock en sak gemensamt: de kostar dig pengar i form av ränta och andra avgifter. Du bör därför undvika att alltför lättvindigt skuldsätta dig.

Med det sagt finns det många tillfällen då det är fullt logiskt, och i vissa fall till och med fördelaktigt, att teckna ett lån eller skaffa sig ett kreditutrymme. Om du tidigare har gjort flera ansökningar hos långivare som samarbetar med UC kan det dock vara svårt att få ansökan beviljad. Ovan beskrivet knep kan dock ge dig en bättre chans att få ett positivt besked.

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.