Kategorier
Övrigt

4 sätt att finansiera företaget

När du söker finansiering bör du aldrig lägga alla dina ägg i en och samma korg. Detta gäller framför allt om ditt företag är relativt nystartat – du kan då behöva alla de kontanta medel som du överhuvudtaget kan lägga vantarna på. Företagandet ger sällan framgång enligt en linjär progression utan det består ofta av såväl toppar som dalar. För att kunna jämna ut dessa och bättre hantera motgångarna behöver du finansiera företaget på ett bra sätt.

När du söker finansiering bör du aldrig lägga alla dina ägg i en och samma korg. Detta gäller framför allt om ditt företag är relativt nystartat – du kan då behöva alla de kontanta medel som du överhuvudtaget kan lägga vantarna på. Företagandet ger sällan framgång enligt en linjär progression utan det består ofta av såväl toppar som dalar. För att kunna jämna ut dessa och bättre hantera motgångarna behöver du finansiera företaget på ett bra sätt.

Du kan välja att finansiera ditt företag på en rad olika sätt. Några exempel på sådana är med eget sparkapital, genom banklån eller med hjälp av en ängelinvesterare. Men det finns även fler potentiella sätt som du kan använda dig av för att göra detta. Nedan tipsar jag om fyra effektiva sätt att finansiera företaget!

1. Gå in i företaget med egna pengar

Oavsett om du fortfarande ligger i startgroparna eller redan har startat ditt företag kan du finansiera företaget med egna pengar. Detta kräver att du är hyfsat kapitalstark som privatperson. Men om du har det startkapital som krävs kan du visa såväl framtida investerare som långivare att du är investerad i företaget och dess långsiktiga framgång.

Exakt hur mycket startkapital som krävs beror på vilket slags företag du driver. Idag räcker det faktiskt med 25 000 kr om du vill starta ett privat aktiebolag. Om du till exempel ska driva en liten konsultbyrå eller liknande krävs egentligen inte så mycket mer pengar. Om du däremot vill driva ett publikt aktiebolag måste du få ihop ett aktiekapital på en halv miljon kr. Dessutom krävs en hel del pengar om du exempelvis vill anställa personal eller investera i dyra maskiner etc.

2. Låna pengar av nära och kära

Om du inte har eget kapital att gå in i företaget med eller behöver mer startkapital eller tillväxtkapital kan du låna pengar av nära och kära. Detta förutsätter förstås att du har kapitalstarka individer i din släkt eller bekantskapskrets. Dessa behöver också tro på dig som företagare och på din affärsidé.

Om du kan kryssa i alla dessa kryssrutor kan detta vara ett gångbart alternativ. Du behöver då kunna erbjuda dina investerare möjlighet till en god avkastning på deras investerade kapital. Detta då de tar en risk genom att satsa sina pengar på dig och ditt företag.

En hög med 500-kronorssedlar
Du behöver låna många sköna 500-kronorssedlar av dina nära och kära för att finansiera ditt företag på detta sätt!

3. Ta ett lån

Ett av de vanligaste sätten att finansiera företag är att ta ett helt vanligt banklån. Du kan ofta behöva erbjuda långivaren någon form av säkerhet, men ibland går det även att låna till företag utan säkerhet. Detta beror helt enkelt på vilken långivare du väljer att ansöka om ett lån hos samt ett antal ytterligare faktorer.

Det enklaste sättet att hitta långivare som erbjuder lån utan krav på en säkerhet är att besöka en jämförelsesajt. Det är nämligen en tidsödande process att gå in på varje enskild långivares hemsida och lusläsa den för att hitta denna information. Istället för att göra en egen sammanställning kan du snabbt få en tydlig och bra överblick över utbudet genom att göra en jämförelse via en sådan hemsida.

4. Finansiera företaget med riskkapital

Riskkapital kallas det kapital som så kallade riskkapitalister går in med i företaget. Ordet risk syftar här till risken att investerare kan förlora hela sitt kapital om ditt företag inte når den framgång som utlovas. Risken erbjuder samtidigt investerarna en möjlighet till hög avkastning på sitt investerade kapital, om det hela istället faller väl ut.

Generellt sett behöver du starta ett aktiebolag för att kunna attrahera riskkapital. Detta beror på att riskkapitalister inte är intresserade av att investera i enskilda näringsverksamheter eller andra företagsstrukturer. Om du driver ett aktiekapital med en väldigt spetsig och spännande affärsidé kan detta eventuellt vara ett alternativ för att finansiera företaget och dess fortsatta tillväxt.

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.