Kategorier
Personlig utveckling och lifehacks

Ladda om med en koffeinvila

Livet är fullt av motsägelsefulla begrepp. Några exempel på sådana är företagsetik, lightläsk och snabbtåg. Ett annat motsägelsefullt begrepp är koffeinvila. Det låter kanske som ett skämt, men faktum är att detta lifehack har stöd av vetenskapen.

Så vad har egentligen koffein med vila att göra? Det sista man bör göra innan man tar en powernap är väl att halsa kaffe eller energidryck, eller hur?!

Vad är koffeinvila?

Fenomenet koffeinvila upptäcktes av brittiska forskare vid Loughborough University. De undersökte sätt att motverka trötthet i trafiken. Efter att ha mätt deltagarnas hjärnvågor medan dessa befann sig i en körsimulator, fann forskarna att en kombination av koffein och vila hade större effekt än antingen koffein eller vila separat. Koffeinvilan var även överlägsen kall luft samt att ta en paus utan vila. Koffeinvilan eliminerade i stort sett den trötthetstopp på eftermiddagen som deltagarna i övriga grupper upplevde.

Även i Japan har forskare funnit att personer som tar en koffeinvila innan de utför ett antal minnestest presterar signifikant bättre än de försökspersoner som bara tog en vanlig powernap, eller inte vilade alls, och sedan antingen tvättade sina ansikten med vatten eller fick sina ögon belysta med ett start och blinkande ljus.

I en annan studie lät man 24 unga män gå 24 timmar utan ordentlig sömn. Hälften av deltagarna tog sedan en koffeinvila och presterade tydligt bättre på de efterföljande kognitionstesterna än de deltagare som vilade utan att först inta koffein.

Energydryck fungerar bra som substitut för kaffe

Därför är denna metod så effektiv

Anledningen till att koffeinvila är en så pass effektiv metod, är att det tar cirka 20 minuter för kroppen att svara på koffeinets effekter. Genom att ta en kort tupplur direkt efter intaget av koffein, börjar det stimulerande medlet verka så fort du vaknar upp från din vila. Du kommer inte bara känna dig piggare för att du har vilat utan även få en koffeinkick.

Så tar du en koffeinvila

Koffeinvilan är en metod som kan användas i princip när som helst, men den är som mest effektiv på eftermiddagen för att motverka den nedgång i energi som ofta inträffar just på eftermiddagen. Detta knep kan du med fördel använda för att öka din produktivitet på jobbet likväl som för att piggna till i eftermiddagstrafiken. Om du inte gillar kaffe eller te, kan du ta en koffeintablett eller dricka en energidryck innan du tar din tupplur.

Hitta en lämplig plats att vila på och inta koffeinet. Sätt sedan din alarmklocka på cirka 15-20 minuter. Detta är viktigt eftersom du behöver vakna innan din sömn blir för djup. Om du vilar för länge kan du hamna i ett sömnmönster som resulterar i att du snarare känner dig lite vimmelkantig när du vaknar. Du vill också vakna innan koffeinet börjar verka.

Lägg dig eller luta dig slutligen tillbaka och njut av en välbehövlig och avkopplande vila! Tänk bara på att det är viktigt att hålla sig inom 20-minutersgränsen för vilan för att dels inte falla i djupsömn och dels för att vakna innan koffeinet börjar verka. Dessa två parametrar är avgörande för att din koffeinvila ska lyckas.

Framför allt nu när vintern – och den för många medföljande vinterdepressionen – närmar sig, kan det vara välbehövligt att ge kroppen en rejäl energiboost!

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.