Hem » Blogg » Så kan träning göra dig mångfalt mer produktiv
styrketräning skivstång

Så kan träning göra dig mångfalt mer produktiv

Vad gör väldigt framgångsrika och produktiva människor annorlunda än gemene man? Varför är aktiva personer som tränar med produktiva? Dessa frågeställningar ska jag på ett begripligt sätt försöka besvara här.

Somliga av de individer som tillhör skaran världens mest framgångsrika personer går upp fruktansvärt tidigt på morgonen. Ett medlemskap i klockan 05-klubben är någonting jag rekommenderar alla att prova på – det är helt kostnadsfritt och kan göra underverk för din produktivitet. Även om vissa människor går upp så pass tidigt, eller till och med tidigare än så, har det dock visat sig att man kan vara väldigt produktiv och framgångsrik även om man är en sjusovare. Därför går jag inte in mer på teorin bakom att vakna tidigt i detta inlägg.

Det finns dock en metod för ökad produktivitet som ingen seriös forskare förnekar: fysisk aktivitet. Nedan går jag igenom de sätt på vilka din träning inte bara förbättrar din hälsa, utan även ger din produktivitet en boost.

träning produktivitet skivstång

Träning gör dig alert och fokuserad

När du tränar ökar blodflödet till hjärnan, vilket ökar din medvetenhet. I en amerikansk studie fann man att produktiviteten ökar efter träning genom att den mentala skarpheten ökar och vi hanterar vår tid på ett bättre sätt. Detta må vara sant, men det har förmodligen mycket att göra med vilken typ av träning man ägnar sig åt och är sannolikt även individuellt betingat.

Till exempel föredrar jag styrketräning före alla andra former av fysisk aktivitet, och jag upplever att hård träning ger mig en tillfällig energiboost och ökad vakenhet, men att effekten snart klingar av. Min upplevelse är också att tung styrketräning kräver så pass mycket av kroppen att mitt fokus efter träningen är dränerat och därmed inte leder till en ökad produktivitet. Men detta varierar förstås från individ till individ.

Fysisk aktivitet ökar din energinivå

Vissa dagar vill man göra allt annat än att gå upp tidigt på morgonen för att träna, eller träna efter en lång arbetsdag. Vem orkar egentligen göra det? Det må låta kontraintuitivt, men fysisk aktivitet antingen före eller efter jobbet kan ge dig en välbehövlig energiboost. Träning ökar nämligen kroppens förmåga att föra syre och glukos till hjärnan och resten av kroppen, vilket resulterar i en ökad energinivå.

Träning förbättrar hjärnfunktionen

För den som vill vara produktiv är hjärnan den enskilt viktigaste tillgången, såvida inte det arbete som ska utföras är av en sådan art att man kan ”koppla bort” sin hjärna och bara jobba med kroppen. Så är dock inte fallet för de flesta av oss, utan vi är beroende av våra hjärnor för att vara skarpa och prestera väl i arbetet. För faktum är att studier har visat på en tydlig koppling mellan vår fysik, hjärnans funktion och minskade stressnivåer i arbetet.

Fysisk aktivitet kan leda fram till en idé som resulterar i ett genombrott

Om du sitter fast och har brottats med samma problem i mer än en timme, bör du gå ut och ta en promenad. Forskning visar att promenader, såväl de som sker inomhus som de som sker utomhus, gör att vi kan tänka mer kreativt. I genomsnitt ökar det kreativa tänkandet med 60 procent efter att man har promenerat.

Träning kan hjälpa dig att finna en optimal balans mellan ditt arbete och din fritid

Om du betraktar din träning som ytterligare en sak på din att göra-lista som gör ditt späckade schema än mer späckat? I sådana fall bör du tänka om. I en artikel som publicerades i Harvard Business Review konstaterade man att personer som lyckas upprätthålla ett regelbundet träningsschema har mindre svårigheter att skapa en balans mellan arbete och fritid. Detta kan eventuellt ha att göra med att strukturerade aktiviteter gör oss bättre på tidshantering och mer bekväma på vår förmåga att leva upp till kraven såväl på arbetsplatsen som hemmavid.

Fysisk aktivitet kan hjälpa dig att ta dig igenom jobbiga situationer

Att träna är i grund och botten någonting jobbigt och smått obekvämt, men du fortsätter ändå att utföra aktiviteten. Du går till slutet av gatan, gör ytterligare en repetition i gymmet eller joggar ytterligare en minut. Att vara produktiv och få mycket gjort handlar ofta om att helt enkelt tvinga sig själv igenom någonting jobbigt och tråkigt. Det kan till exempel röra sig om att ringa ett obekvämt samtal eller, i mitt fall, att i egenskap av frilansskribent fortsätta skriva artiklar även om man egentligen inte känner för det. Träningen gör dig bättre på att jobba dig igenom dessa situationer.

Slutledning

Jag köper förstås det mesta av ovanstående forskning på korrelationen mellan träning och produktivitet, men för egen del upplever jag mer att effekterna inte är akuta utan mer sekundära. Detta då jag, som jag skrivit ovan, generellt sett inte tränar före eller under en arbetsdag utan efter att arbetsdagen har avslutats. Detta fungerar bäst för mig och det är ju det som är det viktiga. Faktum kvarstår dock: träning ökar din produktivitet.