Kategorier
Personlig utveckling och lifehacks

Vakna tidigt – sov inte bort de bästa timmarna på dagen

Är du medlem i ”klockan 05-klubben”? Om inte går du kanske miste om något, åtminstone om du vill starta dagen på bästa sätt och ligga steget före de flesta andra. Det är dessutom något speciellt med att vakna före soluppgången, när allt är stilla och rofyllt. Och då tillhör jag inte ens den del av befolkningen som kallar sig morgonpigg. Läs mer om varför du bör ta för vana att vakna tidigt!

Varför bör jag vakna tidigt och inte somna om?

Det finns flera fördelar med att vakna klockan fem på morgonen, när de flesta andra vaknar en till två (eller fler) timmar senare:

  • Du känner att du har åstadkommit någonting genom att vakna tidigt. Att börja dagen som planerat är en liten seger som kan ha en oanat positiv inverkan på resten av din dag.
  • Du får ett försprång gentemot många av dina kollegor och konkurrenter. Du kan kickstarta dagen och ligga i fas eller till och med före ditt schema, tack vare de extra timmar du får jämfört med att kliva upp klockan sju på morgonen.
  • Med tiden får du en disciplin som är värd sin vikt i guld. Du kommer medvetet börja ta det lugnt tidigare på kvällen än vad du vanligtvis gör, vilket gör dig redo att sova. Experter på området rekommenderar att du undviker att använda din smartphone eller annan teknik en till två timmar innan du vill somna.
  • Du får en rutin för ditt sänggående och kommer sannolikt att gå och lägga dig tidigare än vad du är van vid. Om du vill få åtta timmars sömn behöver du gå och lägga dig klockan åtta på kvällen, medan gemene man förmodligen sitter i soffan och slötittar på tv.

Hur kan jag vakna tidigt?

Att gå med i ”klockan 05-klubben” och stiga upp prick klockan fem på morgonen är för de flesta ganska svårt. Du kan behöva försöka och misslyckas, och sedan försöka igen tills du lyckas. Det sägs att det tar 66 dagar att bygga en vana, och du bör därför börja i god tid före vintern – då det som bekant är becksvart en stor del av dygnet.

Du behöver dock inte känna dig nödgad att kliva upp ur sängen klockan 05 alla dagar, utan kan till exempel göra ett undantag för helgdagar. Om du verkligen vill göra detta till en vana, rekommenderar jag dock att du i den mån det går försöker göra detta varje dag (kom ihåg att det tar 66 dagar att skapa en ny vana). Det stora knepet är att faktiskt ta sig upp ur sängen. När du väl har gjort det kommer du snart vakna på riktigt. För egen del brukar jag börja dagen med en promenad, vilket kan vara ett utmärkt sätt att väcka upp kroppen.

En annan möjlig kompromiss är dock att du endast vaknar tidigt vissa dagar. För dig kanske det kan göra stor skillnad att använda dig av denna metod för ökad produktivitet en eller ett par gånger i veckan. Jag har i min roll som frilansskribent tidvis själv gjort på detta sätt och varit med i klubben på deltid vid behov. Det viktiga är att du gör det som fungerar för just dig.

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.