Hem » Blogg » Lägesuppdatering – ”Nytt” jobb

Lägesuppdatering – ”Nytt” jobb

Sedan månadsskiftet konsultar jag på heltid åt en enskild kund. Det betyder att jag inte längre frilansar åt en rad olika kunder utan kan fokusera all min energi i en och samma riktning. Det nuvarande upplägget gör också att jag kan hålla mig till att enbart arbeta på kontorstid och vara ledig på kvällar och helger, vilket inte är alla frilansskribenter förunnat! Jag ser också fram emot att kunna ta lite betald semester under året, även om jag inte har tänkt ta ut alla semesterdagar på en och samma gång utan istället sprida gracerna.

Mina hobbyprojekt och mitt arbete som frilansskribent

Även om det förstås är viktigt att ladda upp batterierna på semestern och ägna sig åt återhämtning på ett djupare plan, kommer jag säkerligen ha svårt att sitta helt sysslolös. Oddsen för att jag kommer arbeta med mina egna webbprojekt i sommar är med andra ord låga, särskilt nu när jag har kommit igång så pass bra med PHP-ramverket Laravel! För dig som inte känner till detta ramverk sedan tidigare kan jag tillägga att det gör det möjligt att snabbt och smidigt snickra ihop webbappar med stor potential.

Mitt huvudsakliga arbete, att skriva högkvalitativa texter för webb, flyter på som det ska. Jag har emellanåt fundera på att investera i ett nytt tangentbord, kanske ett Das Keyboard 4 Ultimate med helt svarta tangenter, men vilar på avtryckaren då jag redan använder ett mekaniskt tangentbord med blanka tangenter. Jag har nämligen tagit ett helt vanligt tangentbord med mekaniska brytare och ersatt tangenterna med helt blanka sådana. Det enda jag känner skulle kunna förbättras är att knapparna är lite väl blanka (förutom f och j), vilket gör att de blir ganska hala att skriva på. Ett mekaniskt tangentbord med blanka, lätt lättrade knappar vore en ren dröm att ha i min besittning!

Pomodorotekniken och meditation för ökad produktivitet

Pomodorotekniken fungerar fortsatt riktigt bra! Denna teknik är en verklig ögonöppnare då man genom att använda den snart inser hur pass mycket tid som går till spillo under en helt vanlig arbetsdag. Genom att använda tekniken jobbar man i stötar om 25 minuter med fem minuters vila däremellan, förutom efter fyra raka ”pomos” då man istället tar 15 minuter rast. Pomodorotekniken kanske inte fungerar för alla, men den fungerar fruktansvärt bra för mig och det är ju huvudsaken!

Varje arbetspass använder jag mig av en annan teknik som jag också upplever gör mig mer produktiv, nämligen guidad meditation. Genom att meditera innan jag påbörjar min arbetsdag upplever jag att jag försätter mig själv i en sinnesstämning som ger ett större lugn och bättre flyt. Någonting jag dock har upptäckt är att det gäller att meditera före intag av koffein, då koffeinets uppiggande effekt har närmast motsatt effekt. När jag först ägnar mig åt meditation och kort därefter intar koffein upplever jag dock att jag drar nytta av respektive hjälpmedels effekt.

Ledighet – avkoppling och produktivitet

Ett annat område av det vardagliga livet där jag ständigt försöker skruva och finjustera är återhämtningen. På helger känner jag att det är viktigt att släppa lite på vardagsrutinerna (inklusive meditationen) för att få ett avbrott i vardagen och skapa en tydligare gränsdragning mellan arbete och fritid. Med det sagt upplever jag inte min meditation som ett måste, men jag förknippar samtidigt den med mina vardagliga rutiner. Det hör inte heller till vanligheterna att jag dricker drycker med en hög koffeinhalt på min fritid, om det inte rör sig om en PWO som syftar till att höja träningskvaliteten.

Detta för mig in på det sista ämnet som jag tänkte beröra, nämligen att jag ser fram emot att kunna njuta av en betald semester. Jag tror det är viktigt för frilansskribenter och andra frilansare att unna sig själv en längre sammanhängande ledighet under sommaren, oavsett om man har lyxen av betalda semesterdagar eller ej.

Hur man spenderar sin ledighet är förstås upp till var och en; vissa kanske föredrar att fulstreama film via ett VPN eller att spela bort sina surt förvärvade slantar på kasinospel. Min semester har jag dock tänkt ägna åt att resa, träna och vila upp mig, samt åt att jobba med mina olika webbprojekt. Detta får jag säkert tillfälle att återkomma till framöver här i bloggen!