Kategorier
Hälsa och välbefinnande

Är det bra att dricka te?

I egenskap av en person som har testat det mesta inom koffeinhaltiga drycker och preparat, såsom kaffe, te, energidrycker, koffeintabletter och PWO:er, kommer jag här att beröra en av dessa ur ett hälsoperspektiv. Den produkt jag syftar på är teet. Jag kommer försöka besvara en fråga som många ställer sig: är det bra att dricka te?

Ja, faktum är att det finns långt många fler anledningar att dricka te än bara koffeinkicken. I själva verket innehåller te avsevärt mycket mindre koffein än kaffe och mer raffinerade produkter med hög koffeinhalt. Te är en dryck som faktiskt har flera positiva hälsoeffekter. De fördelar jag går igenom nedan kommer alltså ge dig än fler anledningar att besöka Mamma Tea och låta dig inspireras till att testa nya saker som kommer ta ditt tedrickande till en ny nivå!

Te minskar risken för typ 2-diabetes

Forskning utförd vid Harvard University visar att de polyfenoler som te innehåller kan minska risken för typ 2-diabetes och bidra till att förbättra insulinkänsligheten och kroppens utsöndrande av insulin.

Skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar

Andra studier indikerar att man genom att dricka grönt te kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Forskare har funnit att dryckens antioxidanter kan ha en positiv effekt på hjärt-kärlhälsan.

Stärker immunförsvaret

Enligt aktuell forskning kan såväl vitt och grönt te som kaffe bidra till att stärka immunförsvaret.

Kan möjligtvis minska risken för demens

Det är sedan länge känt att teets koffein kan stimulera hjärnaktiviteten, men nya forskningsrön visar också att koffeinet kan skydda mot såväl demens som Alzheimers sjukdom.

Viss forskning pekar även på ett möjligt samband mellan tedrickande och minskad risk för Parkinsons sjukdom. Detta då de personer som dricker koffeinfritt kaffe eller te inte verkar få samma skydd som kaffe- och tedrickare.

Ger skydd mot leversjukdom och cancer

Te innehåller antioxidanter, vilka hjälper till att neutralisera de fria radikaler som florerar i kroppen och kan bryta ner celler. Cellnedbrytning är ett fenomen som associeras med förtida åldrande och kan bidra till att man utvecklar vissa sorters cancer.

De antioxidanter som man kan tillgodogöra sig genom att dricka te kan också ge en positiv effekt vid behandling av fettlever som inte orsakats av alkoholkonsumtion. De kan även minska risken för levercancer samt dödsfall till följd av kronisk leversjukdom. Antioxidanterna i grönt te kan även bidra till att minska tumörers tillväxt, enligt National Cancer Institute (NIH).

Angående biverkningar och att dricka te på kvällen

Koffein kan även orsaka vissa biverkningar, närmare bestämt ångest, oregelbunden hjärtrytm och sömnlöshet. Både vanligt te och koffeinfritt sådant kan också orsaka irritation i magtarmkanalen, urinblåsan och prostatan. Generellt sett behöver man dock dricka stora mängder te för att uppleva dessa biverkningar, i jämförelse med kaffe som innehåller högre halter koffein.

Att dricka te på kvällen är en vana som på grund av dess koffeininnehåll kan inverka negativt på din sömnkvalitet. Om du ändå vill göra detta kan det vara en god idé att välja örtte, gärna med örter som lavendel eller kamomill. Dessa ingredienser har nämligen en lugnande effekt på kroppen och kan hjälpa dig att finna den ro som krävs för att somna.

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.