Kategorier
Hälsa och välbefinnande

Hur blir man starkare?

Det finns många fördelar med styrketräning – till exempel kan träning göra dig mer produktiv. Dessutom hjälper den dig att bibehålla eller öka din hälsa och styrka. Men hur blir man starkare?

Det finns många fördelar med styrketräning – till exempel kan träning göra dig mer produktiv. Dessutom hjälper den dig att bibehålla eller öka din hälsa och styrka. Men hur blir man starkare?

Styrketräning är mer av ett maraton än ett kortdistanslopp. Det tar tid att bygga muskler och bli starkare men det är inte särskilt komplicerat. I själva verket är det ganska enkelt att lyckas med detta så länge som du gör rätt. Tyvärr begår många vissa misstag och därför tipsar jag här om hur du faktiskt bör göra.

Så blir du starkare (5 tips)

Tid som behövs: 56 dagar

För att bli starkare bör du träna regelbundet och följa ett styrketräningsprogram i cirka åtta veckor. Under denna tid bör du träna tillräckligt hårt och även återhämta dig mellan träningspassen.

 1. Träna regelbundet.

  För att du ska kunna bli starkare behöver du träna regelbundet. Tre eller fler träningspass per vecka är optimalt när du vill öka din styrka.

 2. Ha en plan för din träning.

  Ett vanligt misstag är att man inte har en strukturerad plan att förhålla sig till. Därför bör du välja och följa ett styrketräningsprogram till punkt och pricka. Genom att göra detta vet du vilka övningar du ska göra samt hur många set och repetitioner.

 3. Håll dig till planen.

  Ett annat misstag är att man inte håller sig till den utstakade planen. Växla inte mellan olika målsättningar utan fullfölj ett styrketräningsprogram. Först därefter bör du överväga att byta till ett annat program.

 4. Lyft tillräckligt tungt.

  Ytterligare ett vanligt misstag är att man inte tar i tillräckligt mycket när man tränar. För att du ska kunna bli starkare behöver du lyfta tillräckligt tunga vikter utifrån dina förutsättningar. Med det sagt bör du inte heller överdriva och maxa dina lyft alltför ofta.

 5. Prioritera din återhämtning.

  Du bygger inte muskler och styrka genom själva styrketräningen utan under återhämtningen från denna. Din kropp måste ges chansen att återhämta sig mellan träningspassen. Därför är det viktigt att du inte slarvar med vila, sömn och kost.

Vanliga frågor om hur man blir starkare

Hur blir man starkare?

Träna styrketräning regelbundet och målmedvetet en längre tid så bör du bli starkare. Du bör även vara noggrann med din kosthållning och återhämtning.

Hur lång tid tar det att bli starkare?

De flesta som följer ett styrketräningsprogram blir påtagligt starkare inom åtta veckor. Exakt hur lång tid det tar är dock individuellt betingat.

Vad ska man äta för att bli stark?

För att bli starkare bör du äta en kombination av proteinrika livsmedel samt kolhydrater och fett. Om du vill bygga muskler och öka din styrka bör du äta fler kalorier än vad du förbrukar.

Avslutande tankar

I guiden ovan berättar jag hur man blir starkare genom att styrketräna och följa enkla grundprinciper. Gräver man lite djupare i ämnet inser man snart att det går att komplicera processen ytterligare. Till exempel vet vi att daglig undulerande träning (DUP) kan ge större styrkeökningar än linjär progression. Men för de allra flesta finns det ingen anledning att få optinoja. Så håll dig istället till grunderna och sluta noja över vad som är helt optimalt!

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.