Kategorier
Övrigt

Nättroll – vad är det egentligen?

Ett nättroll är en internetanvändare som försöker provocera och göra andra användare upprörda. Det finns vissa tecken som kan tyda på att du har att göra med ett internettroll. I detta blogginlägg berättar jag vilka dessa är samt hur du bör hantera eventuella troll.

Ett nättroll är en internetanvändare som försöker provocera och göra andra användare upprörda. Det finns vissa tecken som kan tyda på att du har att göra med ett internettroll. I detta blogginlägg berättar jag vilka dessa är samt hur du bör hantera eventuella troll.

Om du har varit aktiv på internet under en längre tid har du sannolikt stött på ett eller flera troll. Ett internettroll är helt enkelt en användare som försöker att ”trolla” på internet. Detta kan göras med hjälp av medvetet känsliga, stötande eller upprörande meddelanden. Dessa syftar till att uppröra känslorna hos mottagaren eller hos en grupp internetanvändare.

Det finns flera olika varianter av dessa meddelanden och även orsakerna till beteendet varierar något. De allra flesta troll agerar dock utifrån sitt eget nöje men nättroll kan även användas för att underbygga en viss agenda. Till exempel har historiskt sett trollfabriker i bland annat Ryssland beskyllts för att bedriva informationspåverkande kampanjer. Bland annat ska ryska internettroll ha varit aktiva i samband med kampanjandet inför det amerikanska presidentvalet 2016.

Med det sagt finns det även mindre allvarliga fall av nättroll. Ett exempel på ett sådant är då en forumanvändare försöker att förvirra andra användare i webbforumet med förvillande meddelanden. Men på senare år har internettrollens aktivitet blivit allt skadligare och beteendet gränsar i många fall till rent och skärt näthat. De är förmodligen en bidragande orsak till att allt fler väljer att sluta använda sociala medier.

Så kan du känna igen ett internettroll

Ibland kan det vara svårt att avgöra huruvida en viss internetanvändare verkligen är ett nättroll eller ej. Det kan nämligen även röra sig om en person som bara genuint vill debattera ett visst ämne. Du kan dock hålla utkik efter vissa tecken på att det rör sig om ett internettroll:

  • Användaren håller sig inte till ämnet.
  • Personen vägrar att ge sig trots att han/hon motbevisas.
  • Tonen är hård och nedlåtande.
  • Istället för textbaserade svar används bilder eller mem utan samband till ämnet.
  • Personen agerar som om den vore omedveten om att de flesta inte håller med.

Detta är bara några tecken som kan avslöja att du har att göra med ett nättroll. Det handlar framför allt om indikationer på att användaren inte är intresserad av en seriös diskussion och avsiktligen är otrevlig mot andra användare.

Mata inte trollet

”Mata inte trollet” är ett vanligt ordspråk som du bör ha i åtanke när du hanterar internettroll. Dessa troll är ofta uppmärksamhetstörstande och vill väcka en reaktion hos dig själv och/eller andra användare. Därför bör du inte svara trollet eller ge dig in i en diskussion med användaren. Det kommer nämligen bara leda till att personen ”trollar” än mer. Om du istället ignorerar nättrollet helt och hållet är sannolikheten stor att personen beger sig till något annat hörn på den världsomspännande webben.

Det är också viktigt att du försöker att skaka av dig eventuella elaka kommentarer från trollet. Vad en sådan person än skriver bör du inte ta det hela på allvar. Internettroll slösar bort åtskilliga timmar åt att försöka göra andra personer upprörda. De är därför inte värda din tid.

Vanliga frågor om nättroll

Vad är ett nättroll?

Ett nättroll kallas en person som avsiktligen lämnar stötande eller provocerande meddelanden på internet. Detta görs för att få uppmärksamhet, starta ett bråk eller göra någon upprörd. Det finns likheter men även skillnader mellan internettroll och så kallade nätmobbare eller näthatare.

Hur hittar man ett nättroll?

Det är svårt att hitta nättroll då de vanligtvis är anonyma på internet. Du kan försöka identifiera personen genom att analysera dess profilbild eller leta efter andra ledtrådar. Det bästa du kan göra är dock att inte mata trollet, det vill säga att ignorera det.

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.