Kategorier
Hälsa och välbefinnande

Finn sinnesro: 3 vanor som ger en inre ro

I den galna värld vi lever i kan det vara svårt att finna sinnesro utan ansträngning. På samma sätt som vi behöver skapa goda träningsvanor för att bibehålla vår fysiska hälsa, behöver vi även goda mentala vanor för att stilla sinnet. Av denna anledning bjuder jag i detta inlägg på ett antal vanor som kan bidra till ett inre ro.

För alla vill vi finna sinnesro, det lugn som till synes endast buddhistiska munkar och yogalärare verkar utstråla. Med sinnesron i din verktygslåda är du helt enkelt bättre utrustad att hantera livets upp- och nedgångar. Dina små problem kan fortsätta att vara små och närmast obetydliga, istället för att förstoras till att få enorm magnitud. Och när du sedan drabbas av verkligt stora problem, kommer du kunna agera med ett klart sinne och en stadig hand.

Sinnesro är dock ingenting man åstadkommer utan strävan. Med hjälp av de vanor som jag listar nedan kan du aktivt sträva efter att finna sinnesro.

1. Öva på att finna acceptans

Bara för att du övar på att finna acceptans innebär det inte att du ska tillåta dig själv att ta skit av andra. Det betyder helt enkelt att du accepterar andra för vilka de är. Om till exempel en person beter sig som en idiot, är det just detta som personen i fråga är. Sedan är det upp till dig om du tänker spendera tid tillsammans med personen eller ej, men du måste acceptera att du inte kan förändra honom eller henne.

På samma sätt innebär denna vana inte att du inte ska försöka förbättra ditt eget liv. Om du till exempel inte gillar ditt nuvarande jobb eller din bostad, kan du välja att för stunden acceptera situationen för vad den är. Du gör ditt bästa på jobbet och gör det bästa av din bostad. Det är ingen idé att försöka polera en bajskorv, men du kan åtminstone försöka uppskatta att du har ett arbete och en bostad.

Med det sagt bör du sedan på daglig basis försöka göra vad du kan för att i framtiden få ditt drömjobb eller byta upp dig på bostadsmarknaden. Acceptans är inte synonymt med stagnation – det innebär helt enkelt att du inser vad du kan och inte kan förändra.

2. Låt inte sinnet vandra iväg alltför långt

Det är lätt hänt att man märker att sinnet har vandrat iväg. Detta kan till exempel göra att man känner sig irriterad eller frustrerad för minsta lilla. Vi kan till exempel få för oss att vi ska försöka förändra en annan persons dåliga beteende genom att korrigera detta. Vi kan också älta gammalt groll eller på annat sätt fokusera på fel saker. Detta indikerar att vårt sinne vandrar iväg och grubblar över sådant som det inte bör grubbla över.

Det är dock enkelt att få tillbaka sinnet på banan genom att växla tillbaka till rätt fil. Rör dig helt enkelt bort från den person som beter sig illa. Det kan hjälpa att läsa, lyssna på musik eller föra en god konversation. Genom att ställa om ditt sinne kan du få det på bättre tankar.

3. Håll dig om möjligt borta från oljud

Det är i grund och botten inget fel med att vilja se på tv, men det finns ingen anledning att ägna hela dagarna åt detta. Vi har ofta en tendens att sätta på tv:n av vana eller för att försöka fly från något. Kanske är det din egna familj som du försöker att fly ifrån, eller så kanske du upplever det som svårt eller obehagligt att spendera tid helt på egen hand.

Problemet med att använda oljud som en distraktion är att det hindrar dig från att på riktigt slappna av. För att finna sinnesro bör du därför istället ge ditt sinne och dina ögon ett välkommet avbrott i form av tystnad.

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.