Kategorier
Livet som frilans

Frilans eller anställd: 3 fördelar med att frilansa

Idag går de flesta förvärvsarbetande upp på morgonen och pendlar 20-30 minuter eller mer till ett jobb de ogillar. Än värre är att många dessutom arbetar under en person som antingen inte betalar den lön som de anser sig vara värda eller till och med behandlar dem illa. Det är med andra ord få individer som med handen på hjärtat kan påstå att de verkligen är nöjda med sina jobb.

Detta gör att ett yrkesliv som frilansare kan framstå som lockande. Men vilka är egentligen fördelarna med att arbeta som frilansskribent eller frilansa inom andra yrken?

3 fördelar med att frilansa

Som frilansskribent är jag frilans och skribent. Frilans är ett ord som kan översättas till fri yrkesutövare, en titel som vittnar om att man utövar sitt yrke fritt. Just friheten är alltså här ett viktigt nyckelord. Under årens lopp har jag lärt mig att denna frihet, som förvisso kommer med ett pris, för med sig flera fördelar.

När det kommer till valet mellan att vara frilans eller anställd är valet väldigt enkelt för mig. Faktum är att jag numera har svårt att se mig själv ta en anställning igen under de kommande tre-fyra decennier som jag kommer att vara yrkesverksam.

Dessa är enligt mig de kanske tre viktigaste fördelarna med att frilansa:

  1. Du är din egen chef – Den kanske allra främsta fördelarna med ett yrkesliv som frilans är att man är sin egen chef. Du behöver inte ta order från någon och kan själv välja vilka kunduppdrag du vill ta åt dig.
  2. Arbeta enligt ditt eget schema – En annan av fördelarna med att frilansa är det faktum att man kan skapa sitt eget schema. Själv föredrar jag att arbeta under kontorstid men om du är en nattuggla kan du lika väl arbeta under kvällstid. Detta gör också det enklare att utföra tidskänsliga ärenden under dagtid då du slipper ta ledigt från jobbet för att göra detta.
  3. Undvik bilköer och kapa pendlingstiden – Om du frilansar från hemmets trygga vrå kan du ta arbetet med dig och jobba varhelst du önskar. Det innebär att du bara behöver en bärbar dator och en internetuppkoppling för att utföra dina arbetsuppgifter. Du kan därför slippa pendla och därmed spara in den tid som detta tar samt den frustration som bilköer medför.

Avslutande tankar om att vara frilans eller anställd

De tre fördelar med att frilansa som jag ovan har stolpat upp är min högst personliga lista över förmånerna med frilansyrket. Friheten att själv kunna lägga upp sitt dygnsschema och arbetstid är en viktig pelare som jag lutar mig mot. Den frihet som det ger att arbeta för sig själv snarare än att bygga någon annans dröm och slippa ta skit från någon chef är en annan. Det faktum att man sparar tid och energi på att slippa pendla till en fast arbetsplats är en tredje.

Dessa tre saker kombinerat gör mig mer såväl tids- som platsoberoende vilket gör att jag har möjlighet att forma mitt liv efter eget behag. Ett utmärkt exempel på detta är möjligheten att planera in nödvändiga och uppfriskande avbrott i arbetet.

Produktivitet A och O som frilans

Du kanske undrar vad omslagsbilden till detta inlägg föreställer? Fotot är taget i Högakulls naturreservat i närheten av den småländska orten Rydaholm. Men vad vill jag då säga med fotot?

Detta foto kapslar enligt mig in innebörden av fördelarna med att frilansa. Mitt besök i Högakulls naturreservat skedde under kontorstid under en helt vanlig arbetsdag. Då jag frilansar är det snarare resultatet av arbetstiden, d.v.s. det värde som man skapar under den tid man arbetar som räknas. Många håller sig upptagna när de jobbar men det innebär inte nödvändigtvis att de är produktiva. Genom att prioritera produktivitet och finslipa min skicklighet som skribent kan jag få ut mer av min arbetstid.

Det gör att jag kan välja att avsätta tid åt att ge mig ut i naturen med mina hundar och min fru (när hon är ledig från sitt traditionella jobb). Det värde som inte skapas när jag gör detta kan jag antingen skapa på förhand genom att starta min arbetsdag tidigare eller ta igen senare. Genom att motionera och samla tankarna får jag även möjlighet att vara än mer produktiv när jag sedermera är tillbaka på kontoret.

Den korta vandringen i naturreservatet resulterade i att en meditativ och nästan spirituell känsla infann sig i kroppen, en känsla som jag kunde ta med mig in i det fortsatta arbetet senare under dagen.

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.