Hem » Blogg » Lär dig meditera gratis
meditation balans

Lär dig meditera gratis

Att meditera behöver inte vara svårt eller kostsamt. Med hjälp av appen Headspace kan du lära dig att meditera gratis. I början kostar inte den guidade meditationen någonting, men när du märker vilka positiva effekter meditationen har på ditt sätt att tänka och agera kommer du sannolikt sajna upp dig för en prenumeration.

Jag har själv i skrivande stund mediterat i 51 dagar i sträck (10 minuter åt gången) med hjälp av denna app. Jag upplever att metoden får mig att slappna av, fokusera och prestera bättre som frilansskribent. Här besvarar jag några av de vanliga frågor som många har om mediation:

Vad är meditation?

Trots att det är väldigt populärt att meditera, är det idag ganska få av oss som verkligen vet vad det innebär att göra detta. Vissa betraktar meditation som ett mentalt fokus på någonting, medan andra hävdar att vi mediterar när vi föreställer oss någonting som ger oss ro och tillfredsställelse. Dessa övningar har ett syfte: att varva ner och, till slut, helt förhindra den oupphörliga aktivitet som pågår i våra hjärnor.

Meditation är en metod för att förändra sinnet. Man skulle kunna påstå att det är den mentala motsvarigheten till yoga. Den kan bland annat användas för att åstadkomma en ökad koncentration, en känslomässig positivitet, lugn och sinnesro eller healing. När du mediterar vill du befinna dig i ett tillstånd av tanklöst medvetande. Du gör egentligen ingenting, utan är istället medveten om dina tankar och om vad som sker omkring dig.

Meditation meditera

Varför bör man meditera?

Meditation ses av många forskare som en av de kanske mest effektiva formerna av stresslindring. Andra stresslindrande tekniker har under 70 års tid studerats här i väst, men forskningen visar att de inte alltid är särskilt effektiva. Meditation är istället en metod som har utvecklats av österländska kulturer och har en dokumenterad historia som sträcker sig flera tusen år bakåt i tiden.

De österländska teknikerna för meditation har under årens lopp utvecklats och förfinats med syfte att ta fram en metod som kan användas av en lekman för att på regelbunden basis uppnå ett tillstånd av mental ro, d.v.s. stresslindring.

Meditation kan således vara en effektiv metod för stresslindring och kan potentiellt sett förbättra din livskvalitet. Det är en ansträngningslös metod som leder till ett tillstånd av tanklöst medvetande, där hjärnans överdrivna stressproducerande aktivitet neutraliseras utan att effektiviteten eller vakenheten påverkas.

Vad ska man tänka på när man mediterar?

Att meditera går inte ut på att stänga av hjärnan och zona ut, eller att sluta producera tankar. Tankar är inte dåliga och våra hjärnor gör just detta – producerar tankar. De flesta formerna av meditation går därför inte ut på att avfärda alla tankar, utan istället om att etablera ett mer hälsosamt förhållande till vad som pågår inuti hjärnan. När du mediterar blir du mer bekant med ditt sinne och den typ av tankar som dyker upp under dagen.

När du mediterar bör du ha ett mjukt fokus och inte låta tankarna vandra. Du ska alltså inte fokusera alltför mycket på det du gör, vilket är ett vanligt nybörjarmisstag, eftersom meditation är tänkt att vara ansträngningslös. Det är fullt naturligt att tankarna ibland vandrar iväg, men så fort du upptäcker att de gör detta bör du notera att du har börjat tänka på annat och återgå till ett mjukt fokus.