Kategorier
Övrigt

Att tänka på gällande företagslån

Livet som egenföretagare kan karaktäriseras av emotionella toppar och dalar. När allt går bra är livet på topp och när det går lite sämre känns det lätt lite tuffare. I båda dessa situationer kan behovet för extern finansiering uppstå. Det är då vanligt att man kollar på företagslån för att täcka sina behov.

När affärerna trillar in kan det behövas extra pengar i kassan för att kunna finansiera inköp av material eller tjänster. Medan när det är lågsäsong kan det behövas ett företagslån för att täcka likviditetsbehov under en period tills försäljningen drar igång igen. Men vad bör man tänka på i båda dessa situationerna som egenföretagare?

Företagslån när det går bra

Det kan tyckas att ett företag inte borde behöva låna pengar när orderingången är hög. Däremot är det inte hela sanningen. Det är vanligt bland företag att man behöver betala sina leverantörer direkt, alternativt med en kort betalningsperiod. Detta samtidigt som man får betalt från sina kunder efter först 60 dagar till exempel.

Ett växande företag i en sådan situation kommer alltid att behöva mer finansiering för att täcka sitt rörelsekapital. Detta kan antingen göras genom att använda vinsten som företaget har genererat, eller till exempel ett företagslån.

Använder man sig av ett företagslån för att finansiera sitt rörelsekapital är det alltid en god idé att kolla på löptiden. Längre löptid innebär att lånet betalas tillbaka över en längre period och amorteringen varje månad blir därför mindre. Detta gör att ett företag inte behöver söka nya lån löpande utan kan använda sig av finansieringen från ett företagslån under en längre period.

Företagslån i tuffare tider

Företag som går igenom en tuffare period bör kolla på om de faktiskt borde låna eller inte. Beslutet här hamnar i om man tror att företaget kommer att gå bättre i framtiden. Ibland kan en lägre försäljning helt enkelt bero på säsongsvariationer. Till exempel så går generellt restauranger bättre under sommaren då det är fler människor i rörelse då. Andra uppenbara företag som går bättre under sommarmånaderna är sådana vars affär till en stor del bedrivs utomhus och kan vara minigolfbanor, glasskiosker och campingplatser.

Ovanstående exempel har i princip ingen försäljning under vinterhalvåret. Detta kan innebära att det uppstår en likviditetsbrist som behövs täckas för att kunna ha råd med fasta kostnader så som hyra eller personalkostnader. Om ett företag är i den situationen bör man kolla på om ett lån går att lösas tidigt.

Att lösa ett företagslån tidigt innebär att man betalar tillbaka det och inte behöver betala ränta för den resterande löptiden. Man kan på så sätt ta ett lån när lågsäsongen inleds och betala tillbaks det så fort att man har genererat tillräckligt med likviditet från försäljningen under högsäsongen.

Som ovan beskrivit kan behovet för extern finansiering uppstå för alla företag, oavsett situation. Innan man fattar ett beslut om hur man ska finansiera sitt bolag är det en god idé att jämföra företagslån. Detta hjälper en att få bäst villkor och man kan spara en hel del pengar. Utöver bättre villkor och en lägre ränta så kan man även spara tid, då en ansökan går ut till ett flertal långivare och banker. Är du frilansare kan det finnas andra saker du bör tänka på.

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.