Kategorier
Övrigt

Företagslån förverkligar drömmen

När man planerar att starta eller skala upp en företagsverksamhet, är det vanligt att man som ägare till företaget undersöker möjligheterna att få ett företagslån med vilket man ämnar förverkliga sina drömmar. Det är dock viktigt att känna till att alla lån inte är stöpta i samma form. Det finns i huvudsak två slags företagslån: de med säkerhet och de utan.

Den främsta skillnaden mellan dessa bägge lånetyper är att lån med säkerhet ställer krav på att en tillgång används som säkerhet, medan ett lån utan säkerhet inte är kopplat till ett sådant krav. Det är av naturliga skäl enklare att få ett företagslån säkerhet än utan, men det finns dock långivare som erbjuder företag sådana lån.

Ett gott exempel på en långivare som tillhandahåller lån utan vare sig personlig borgen eller säkerhet är Qred. Deras företagslån sträcker sig från 10 000 kr till 500 000 kr och återbetalas inom 6-12 månader. Ett kortfristigt lån av detta slag kan vara precis vad som krävs för att du som företagare ska kunna göra en nödvändig investering eller förbättra den kortsiktiga likviditeten i företaget.

Låt oss dock jämföra de olika slags lån som figurerar på marknaden.

Traditionella lån med säkerhet

De allra flesta är bekanta med traditionella lån med säkerhet då de ofta används vid utlåning till såväl privatpersoner som företag. Ett typexempel på ett lån med säkerhet är ett bolån. Om du inte kan betala lånet på din bostad, kommer långivaren i slutändan tvingas inleda en tvångsförsäljning av bostaden för att få tillbaka sina utlånade pengar..

Hela syftet med ett säkrat lån är att eliminera den risk som långivaren tar i och med utlåningen. Därför föredrar majoriteten av alla långivare att bevilja denna typ av lån, inte minst då det rör sig om lån till nystartade företag som otvivelaktigt är förenade med en högre risknivå.

Alternativ till lån med säkerhet

Om du är på jakt efter ett lån som inte ställer krav på säkerhet, har du endast ett fåtal alternativ att välja mellan. Och det finns många långivare som benämner säkerheten med ett annat namn än just ”säkerhet”. Faktum är att de lån på marknaden som verkligen saknar säkerhet är få till antalet. Ibland kan säkerheten nämligen vara knuten till andra saker, såsom en borgenär.

Lån med personlig borgen

Det kan också vara så att en personlig borgen krävs, d.v.s. att du som tar lånet blir personligt ansvarig istället för att ett föremål används som säkerhet. I sådana fall blir du personligen betalningsansvarig om ditt företag inte skulle kunna återbetala lånet.

Blancolån

Ett annat vanligt alternativ är så kallade blancolån. Inte heller här ber långivaren om ett föremål som säkerhet. Blancolån kallas ibland även för privatlån, men även företag kan teckna denna typ av lån. Om lånet inte betalas kommer långivarens fordran skickas till inkasso. Om företaget inte heller då betalar sina skulder kan du som har tecknat lånet bli betalningsansvarig.

Företagslån utan säkerhet nu en verklighet

För att sammanfatta det hela, kan man som företagare idag finna långivare som tillhandahåller företagslån utan säkerhet. Dessa är dock fortfarande ganska sällsynta men jag tror att de har framtiden för sig. Den digitala utvecklingen håller som bekant på att förändra finansmarknaden i grunden. Med allt bättre analysverktyg och -metoder till sitt förfogande, menar jag att dagens och morgondagens långivare kommer kunna göra bättre bedömningar av företags kreditvärdighet, vilket gör att allt fler framöver kommer våga erbjuda företagslån utan säkerhet.

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.