Hem » Blogg » Ta steget från idé till eget företag
euro pengar

Ta steget från idé till eget företag

Du som läser min blogg känner förmodligen redan till att jag är frilansskribent. Många associerar sannolikt denna titel med journalistik, men i själva verket tjänar jag mitt levebröd genom att författa och publicera texter på webben. Jag är med andra ord en slags IT-konsult, och som sådan hade jag ett väldigt begränsat behov av finansiering i samband med att jag startade mitt företag.

Jag var inte i behov av att hyra en lokal, anställa personal, köpa in maskiner och annan utrustning (förutom en duglig dator) eller göra några större investeringar överhuvudtaget. På så vis är IT-branschen en väldigt tacksam bransch att verka i. Jag är dock fullt medveten om att verkligheten är en annan för många företagare.

Nyblivna företagare i de flesta branscher behöver göra investeringar, vilket innebär att de behöver ta en ekonomisk risk. Såvida du inte sitter på värdefulla tillgångar eller vill belåna din bostad för att komma igång med företagandet, rekommenderar jag därför att du tar den hjälp som erbjuds när det kommer till att hitta det bästa företagslånet för ditt företag.

Är du redo att ta steget?

Även om du själv anser att du har en riktigt bra idé för ditt blivande företag, förstår du säkert att det är ett ganska stort steg från en bra idé till en lyckad företagsverksamhet. De flesta har dock ingen aning hur de ska ta sig över denna tröskel. Innan du säger upp dig från din nuvarande tjänst, kastar dig ut från den ekonomiska säkerhetens klippa, försöker bygga ett flygplan och lära dig flyga medan du befinner dig i fritt fall, bör du stanna upp och fundera. Kommer du klara det, eller kommer du hamna på ruinens brant?

Om du idag är ”löneslav”, d.v.s. anställd på ett företag för t.ex. tim- eller månadslön, är steget till att bli din egen kanske större än vad du trott. Valet att bli entreprenör kan komma att innebära att du tvingas göra stora förändringar i ditt liv. Du bör inte begå misstaget att tro att du snabbt kommer bli rik, eller att livet kommer bli lätt – att starta och driva ett företag innebär en hel del arbete. Du behöver vara fast beslutsam att lyckas och vara villig att ständigt fortsätta lära, så ta dig själv en ärlig titt i spegeln innan du tar steget!

Har du någonting konkret?

Har du kunder med pengar och verkligt problem? Bara för att du själv älskar din idé och är övertygad om att ditt företag kommer lyckas, innebär det inte att alla runt omkring dig är inne på samma linje. Dina potentiella kunder kanske gillar din produkt eller tjänst, men de kommer bara vara villiga att betala för den om de har ett fysiskt eller känslomässigt behov för den. Eller så har dina tilltänkta kunder inte de pengar som krävs för att betala för din vara eller tjänst.

Det bästa rådet jag kan ge dig är därför att ta fram en solid affärsplan.  Detta alldeles oavsett om du har tänkt arbete med transkribering, starta en bilverkstad eller öppna ett café. Affärsplanen kommer du även att ha nytta av när du ansöker om ett lån till ditt nya företag, så se till att den håller!