Kategorier
Livet som frilans

Vad är en egenanställning?

Fenomenet med egenanställning har på senare år blivit allt vanligare. För bara några år sedan var det knappt någon frilansare som var egenanställd. De allra flesta drev istället en enskild firma eller ett aktiebolag. Men det finns goda skäl att överväga möjligheten att fakturera utan företag om du just har fått in en fot i branschen. Läs mer om detta fenomen här!

Fenomenet med egenanställning har på senare år blivit allt vanligare. För bara några år sedan var det knappt någon frilansare som var egenanställd. De allra flesta drev istället en enskild firma eller ett aktiebolag. Men det finns goda skäl att överväga möjligheten att fakturera utan företag om du just har fått in en fot i branschen.

Som egenanställd fakturerar du utan företag via ett egenanställningsföretag. Detta är ett smidigt sätt att frilansa som inte kräver att du startar och driver ett företag, med all administration som det innebär. I utbyte betalar du en provision till egenanställningsföretaget.

Provisionen ligger på omkring 6 % av det fakturerade beloppet. Du får med andra ord behålla en väldigt stor del av kakan och slipper allt krångel som företagandet för med sig!

Min personliga erfarenhet av egenanställning

I egenskap av frilansare har jag kommit i kontakt med flera branschkollegor som arbetar på detta sätt. På pappret driver de alltså inget företag utan de är istället egenanställda Frilans Finans eller något annat egenanställningsföretag. Denna lösning har såklart sina för- och nackdelar, men den är bättre än vad de flesta kanske tror.

Jag har faktiskt själv fått en vän att bli egenanställd via Cool Company. Denna lösning valde vi för att vännen skulle kunna frilansa åt mig utan en formell anställning. För som du säkert känner till finns det en stor potentiell nedsida med att behöva anställa när man driver ett mindre företag.

En anställd kostar nämligen mycket i form av bruttolön, semesterlön, arbetsgivaravgift och sociala avgifter. Dessutom är det ofta tidskrävande att bedriva en rekryteringsprocess och det är långt ifrån säkert att man hittar rätt person för jobbet.

Till råga på allt är anställningsskyddet omfattande i vårt land. Därför är det svårt att byta ut en anställd om man skulle vara missnöjd med dess arbetsinsats. Och som arbetsgivare har man ett stort ansvar och stora skyldigheter när det kommer till sjuklön, föräldraledighet o.s.v. Därför utgör en anställning en stor risk för det mindre företaget.

Att då kunna erbjuda en egenanställning som ett alternativ till en vanlig anställning kan vara en bra lösning.

Mer information om egenanställning och företagande i största allmänhet hittar du på Entreprenören.nu. Där kan du läsa dig till allt från hur du startar ett eget företag till olika sätt att tjäna pengar online. De har dessutom fiffiga räknare som låter dig räkna ut moms och nettolön.

Jag har även skrivit en separat artikel om fördelarna med att frilansa jämfört med att vara anställd. Spana in den om du vill läsa mer om varför jag föredrar att frilansa framför att anställas!

Vanliga frågor

Vad är en egenanställning?

En egenanställning är en slags hybrid mellan egenföretagare och en vanlig anställning. I praktiken innebär det att du frilansar och fakturerar utan företag via till exempel Frilans Finans eller Cool Company. Dessa egenanställningsföretag hanterar den administrativa biten mot en provision.

Hur fakturerar jag utan företag?

Du kan fakturera utan företag genom att inleda ett samarbete med ett egenanställningsföretag. De låter dig skicka fakturor till dina kunder och kunderna betalar till egenanställningsföretaget. När fakturan är betald får du i sin tur betalt av dem.

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.