Kategorier
Hälsa och välbefinnande

En vänskap på distans kan stärkas med tiden

Att vänskapsrelationer är viktiga förstår alla. Som frilansare jobbar jag dock hemma i min ensamhet och kommer därför inte i kontakt med kollegor på samma sätt som andra gör. Dessutom är det svårare att skapa nya, meningsfulla relationer senare i livet och särskilt när man med jämna mellanrum flyttar omkring i landet. Därför är det en viktigare att man tar vara på de möjligheter som uppstår. Och av egen erfarenhet kan jag berätta att även en vänskap på distans kan stärkas med tiden.

Personligen har jag nyligen tvingats se min bästa vän flytta ganska långt bort. Men hur jobbigt det än är att plötsligt få en fysisk barriär i vänskapen gäller det att vara osjälvisk och hjälpa vännen på de sätt man kan. För det är att vara en bra vän, och även om det har varit (och är) tufft med distansen finns det också väldigt mycket gott som kommer med vänskapen. Faktum är att jag snarare upplever att denna vänskap på distans har stärkts med tiden och att vi har blivit mer som syskon än vänner. Inget ont som inte för något gott med sig, som det så fint brukar heta!

Mess i mobilen

Så vet du att din vän har blivit mer som ett syskon

Det finns vissa tecken som indikerar att en vänskap på distans har vuxit starkare. Några indikationer på att din långväga vän har blivit mer av ett syskon för dig är att:

  • Ni båda förstår att alla kan ha sämre dagar och tar dem för vad de är. Ni kan också läsa av varandras sinnesstämningar via telefon eller mess.
  • En sann vän har upplevt både dina bättre och sämre dagar men älskar dig lika mycket i såväl medgång som motgång.
  • Du vet att din vän alltid finns där för dig när du behöver det. Din vän kan båda stötta dig vid behov men även berätta tuffa sanningar när så krävs.
  • Ni är bekväma med varandra och behöver inte agera pretentiöst eller konstlat. Ni kan båda vara er själva utan att behöva oroa er för att dömas av den andre.
  • Trots att ni har varit vänner länge finns det alltid mer att göra och utforska tillsammans. Ni slutar aldrig att lära er mer om varandra och växa tillsammans.
  • Ni känner att ni kan prata om precis vad som helst men kan fortfarande respektera varandras gränser. Det finns inget krav att avslöja mer än vad du vill.
  • Vännen hämtar dig gärna på tågstationen eller flygplatsen samt hjälper dig att flytta eller rensa ur din garderob. Ingen uppgift är för svår eller för jobbig.
  • Oavsett vad vet du alltid att personen ifråga bara finns ett besök, telefonsamtal eller mess bort. De släpper allt när du behöver dem och detta gäller även vid e n vänskap på distans.
  • Ni dömer inte varandra och det finns ingen avundsjuka eller bitterhet. Ni bygger inte heller upp ett berg av skuld eller ilska utan reder helt enkelt ut saker och ting.

Avslutande tankar om en stark vänskap på distans

När du hittar en vänskap som stämmer in på denna beskrivningen är det viktigt att du vårdar den. För att hitta en vän som med tiden blir som ett syskon är få förunnat. Det är som att hitta en nål i en höstack. Därför behöver ni båda vårda relationen och försöka spendera så mycket kvalitetstid tillsammans som möjligt!

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.