Kategorier
Personlig utveckling och lifehacks

Hur blir man skribent?

Jag får titt som tätt e-postmeddelanden från aspirerande skribenter som allesammans ställer samma fråga: Hur blir man skribent? Faktum är att det inte behöver vara särskilt svårt utan troligtvis är betydligt enklare än vad du tror!

Så hur blir man skribent? Analysera varför du vill bli skribent samt börja läsa och skriva regelbundet. Gå gärna en kurs och be om ärlig feedback på dina alster. Våga misslyckas och missförstås. Slipa på din teknik kontinuerligt och sluta aldrig att lära. Glöm inte att korrekturläsa dina texter innan de publiceras.

Detta är de viktigaste tipsen jag kan ge dig som strävar efter att bli skribent av något slag. De gäller oavsett om du vill bli SEO-skribent eller arbeta med skrivandet på något helt annat sätt. Nedan går jag även igenom de olika råden mer ingående.

Jag vill dock börja med att nämna att just dina skrivkunskaper kommer vara det som fäller avgörandet när det kommer till din potential. För om du är duktig på att skriva kommer du även ha de verktyg som krävs för att hitta ämnen att skriva om samt skapa en röd tråd i dina texter. Du kommer ändå att komma i kontakt med det skrivande ordet på mer eller mindre daglig basis, alldeles oavsett vem du är och vad du gör till vardags.

Skribent laptop
Nedan berättar jag i detalj hur man blir skribent.

Så blir du skribent

  • Steg 1: Analysera varför du vill bli skribent
  • Steg 2: Läs mer
  • Steg 3: Skriv varje dag
  • Steg 4: Börja blogga
  • Steg 5: Läs böcker om att skriva
  • Steg 6: Gå en kurs i skrivandets konst
  • Steg 7: Be om ärlig feedback
  • Steg 8: Våga misslyckas och missförstås
  • Steg 9: Slipa på din teknik

Steg 1: Analysera varför du vill bli skribent

Till att börja med är det viktigt att du analyserar varför du vill bli skribent. För det är först då du har vetskap om detta som du kan tända den inre glöd som krävs för att lyckas. Om glöden (passionen) inte finns kommer du ha en betydligt längre väg att vandra. Låt därför din passion vara ditt ledljus i din strävan att lära dig bli skribent.

Steg 2: Läs mer

De allra bästa skribenterna konsumerar ofta själva väldigt mycket information i skriftlig form. Ju mer du läser desto mer kommer du exponeras för skrifter av hög kvalitet, i synnerhet när du väljer att läsa många böcker.

Genom att läsa mycket kommer du dels kunna använda små beståndsdelar av texten i dina egna alster. Du kommer även få fler uppslag och idéer, och ju fler sådana du har desto enklare är det att skriva och vara kreativ.

Steg 3: Skriv varje dag

Precis som med allt annat här i livet ger övning färdighet. Om du till exempel bara skriver några korta sms eller inlägg på Facebook varje vecka, kommer du sannolikt inte bli en duktig skribent.

Du som istället bestämmer dig för att skriva varje dag kommer dock snart märka att ditt skrivande utvecklas. Dina tankar blir tydligare och du kommer även finna det mer givande att skriva. Vi människor gillar nämligen att göra sådant som vi är bra på, och detta gäller alltså även skrivandet.

Bestäm dig gärna för ett visst antal ord och försök uppnå detta på daglig basis. Ett bra riktmärke är 1 000 ord per dagen. Om detta tycks vara alltför mycket kan du istället börja lägre, till exempel med 500 ord, och med tiden arbeta dig uppåt.

För när du har som yrke att skriva, till exempel om du är frilansskribent, tjänar du ju faktiskt mer pengar ju mer du skriver. Så en framgångsfaktor är att öka kvantiteten (men utan att tumma på kvaliteten).

Steg 4: Börja blogga

Ett utmärkt sätt att lära sig bli skribent är att börja blogga. För ju mer du skriver desto skickligare blir du. Och om du skriver för din egen blogg har du ju egentligen inte särskilt mycket att förlora – alla texter som du tar fram är trots allt för dig själv och dina läsare.

Genom att starta en blogg får du även chansen att skriva om sådant som intresserar dig. Detta är en viktig faktor för att bibehålla glöden över tid. Och med tiden kommer du att lära dig mer om vissa tekniska detaljer kring skrivandet, såsom sökordsanalys och val av nisch för din blogg.

Blogg
Blogga gärna om du vill bli en bra skribent.

Steg 5: Läs böcker om att skriva

En annan enkel åtgärd som du kan vidta är att läsa böcker som behandlar skrivandets ädla konst. För även om du kan lära dig mycket bara genom att läsa böcker i största allmänhet, finns det mycket att hämta i böcker som handlar om just skrivteknik och liknande.

Genom att läsa denna typ av böcker kan du bland annat lära dig om grammatik och skrivteknik, men även hur du kan skriva mer säljande texter. Detta är en efterfrågad färdighet som många potentiella uppdragsgivare är beredda att betala dig pengar för.

Steg 6: Gå en kurs i skrivandets konst

För att ytterligare snäppa upp dina färdigheter kan du överväga att gå en kurs i skrivandets ädla konst. Det finns flera olika sådana kurser och utbildningar att välja mellan. Detta är förstås inget krav för att du ska kunna bli en duktig skribent, men för många kan en bra kurs vara en hjälp på vägen mot detta mål.

Steg 7: Be om ärlig feedback

Det kan vara lättare sagt än gjort att få ärlig feedback, och det är viktigt att du är beredd på att motta sådan. De personer som står dig allra närmast kommer sannolikt inte att vara dina bästa kritiker – de är i alltför hög utsträckning måna om ditt välmående för att kunna ge dig ärlig och hård kritik. De berättar hellre vad du vill höra snarare än ger dig den feedback som du egentligen behöver.

Detta är förstås inte vad du vill om du är ärlig i din strävan att bli en skicklig skribent. Det sista du behöver är nämligen personer omkring dig som förstärker dina dåliga vanor. Ta hellre hjälp av en extern part eller yrkeskollega för att få dina alster kritiserade.

Emellanåt är jag själv i behov av skribenter som vill lära sig yrket och strävar efter att bli bättre. Om denna beskrivning stämmer in på dig är du välkommen att skicka mig ett mejl. Du finner min kontaktinformation på denna webbplats startsida.

Steg 8: Våga misslyckas och missförstås

Du som vill bli skribent behöver kunna ta emot konstruktiv och ärlig kritik, vilket jag just har nämnt. Men du behöver även vara beredd på att misslyckas och missförstås. Friskt vågat –hälften vunnet, som ordspråket så fint låter. Vikten av att vara stark och kunna utstå kritik samt resa sig från sina misslyckanden kan dock inte nog understrykas!

Steg 9: Slipa på din teknik

Det är viktigt att du aldrig sluta lära utan istället fortsätter att slipa på din kritik. Med tiden kommer du bland annat finna att du kanske behöver finslipa ditt sätt att skriva. Om du till exempel har en akademisk bakgrund kan det vara så att du skriver alltför komplicerat och stelt för gemene man.

Om så är fallet bör du anpassa ditt skrivande till en bredare målgrupp. Att skriva mer vardagligt och nästan på ett sätt som du skulle prata med din granne är faktiskt positivt när det kommer till skrivande för webben. Ju mer du gör detta desto mer trodvärdig kommer du att bli och desto enklare kommer det bli att läsa dina texter.

Avslutande tankar om att bli skribent

Så du vill bli skribent? Utmärkt, då har du redan kommit en bit på vägen genom att läsa detta blogginlägg. Följ gärna de råd som jag har staplat upp här så kommer du ha goda möjligheter att lyckas!

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.