Kategorier
Övrigt

Så kan du investera företagets pengar

Går ditt företag så pass bra att du lyckas göra en vinst utöver att ta ut en bra lön? Grattis, då har du förmånen att kunna investera företagets pengar. Detta kan du göra på flera olika sätt, däribland genom att handla med värdepapper. Läs vidare så tipsar jag om olika sätt att investera samt vad du bör tänka på när du investerar i egenskap av ditt företag!

Går ditt företag så pass bra att du lyckas göra en vinst utöver att ta ut en bra lön? Grattis, då har du förmånen att kunna investera företagets pengar. Detta kan du göra på flera olika sätt, däribland genom att handla med värdepapper. Läs vidare så tipsar jag om olika sätt att investera samt vad du bör tänka på när du investerar i egenskap av ditt företag!

Olika sätt att investera företagets pengar

Om ditt företag är överkapitaliserat kan du investera företagets pengar på något av följande sätt:

  • Återinvestera pengarna i företaget. Varför gå över ån efter vatten? Om ditt företag går bra kan du investera i fortsatt tillväxt och framgång genom att återinvestera pengarna i bolaget. Ingen känner ju ditt företag så väl som du själv, och istället för att investera i andras drömmar kan du välja att fortsätta snickra på din egen!
  • Spara till din pension. Driver du en enskild firma eller ett lite mindre bolag? I sådana fall kanske du inte har ett fullt lika stort kapitalbehov som lite större företag ofta har. Ett alternativ till att investera företagets pengar i bolaget eller i värdepapper kan då vara att spara till pensionen. Till exempel kan du välja att maximera din tjänstepension istället för att använda pengarna på andra sätt.
  • Investera i värdepapper. Ett populärt sätt att få god avkastning på pengarna är att låta dem jobba på börsen. Du kan investera i värdepapper genom att skapa ett konto hos en aktiemäklare (t.ex. Avanza) eller hos din vanliga bank. Idag är det väldigt enkelt att investera i till exempel aktier och fonder, men det finns vissa saker som du bör tänka på (läs om dessa nedan)!
Tusenlappar
Att investera företagets pengar kan vara ett bra sätt att sätta pengarna i arbete.

Du kan behöva en LEI-kod för att handla med värdepapper

Innan vi dyker djupare ner i ämnet kan det vara värt att klargöra en sak: många konsumenter investerar gärna i aktier, fonder och andra slags värdepapper genom ett investeringssparkonto (ISK). Detta har vissa fördelar, såsom att du betalar en schablonskatt och slipper deklarera dina affärer. Men när du ska investera företagets pengar kan du inte använda detta fiffiga konto. Dessutom finns det ytterligare en faktor som krånglar till det hela: du behöver en LEI-kod.

Därför bör du som vill handla med värdepapper genom ditt företag tänka på att:

  • Ditt företag inte kan ha ett ISK. Detta beror helt enkelt på att investeringssparkonton endast är avsedda för privatpersoner. Det finns alltså ingen motsvarighet till dessa konton för företag. Däremot kan ditt företag handla med aktier och andra värdepapper i ett aktie- och fondkonto (AF) eller via en kapitalförsäkring (KF). Dessa bägge konton har sina respektive för- och nackdelar när du vill investera företagets pengar.
  • Om du har tänkt sköta din handel med värdepapper i en kapitalförsäkring behöver du inte skaffa en LEI-kod. Detta behöver du dock göra om du har tänkta handla via ditt aktie- och fondkonto.
  • Processen att skaffa en LEI-kod kan vara ganska krånglig och tidsödande. Det finns dock tjänster som www.leiregister.se vilka hjälper dig att snabbt och enkelt registrera en sådan kod. Faktum är att det inte tar mer än ett par minuter att göra detta via en sådan tjänst. Därför rekommenderar jag att du gör detta istället för att tvinga dig själv ut på djupare och mer okända vatten!

Avslutande tankar

Förhoppningsvis har denna information varit matnyttig och gett dig nya insikter! Om du vill ha tipsa på värdepapper att investera företagets pengar i kan du med fördel spana in min artikel om världens främsta investmentbolag! Dessa är dock utländska, men vi har även många bra svenska investmentbolag noterade på börsen. Några exempel på sådana är: Investor, Kinnevik och VNV Global. Detta är dock inga tips på aktier som du bör köpa utan du bör alltid göra din egen analys!

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.