Kategorier
Övrigt

Viktigt att jämföra elavtal för att spara pengar

Som de flesta vet kan man spara en hel del pengar på att se över sina abonnemang och avtal. Genom att ställa olika alternativ mot varandra kan du skära ner på dina utgifter utan att behöva kompromissa med kvaliteten på den tjänst som levereras. Bara genom att jämföra elavtal kan du spara tusenlappar varje år.

Detta fick jag själv erfara när jag nyligen gjorde en översyn av priserna på elavtal. Och du behöver inte vara rädd för att byta elleverantör – själv har jag under bara det senaste året gått från Eon till Tibber och sedan vidare till Vattenfall. Sannolikheten är dessutom stor att jag inom det närmaste året kommer att byta leverantör igen. När det kommer till kritan vill man ju trots allt vara kund hos det billigaste elbolaget för stunden.

Dessutom kan det finnas fler anledningar att byta elbolag än enbart prissättningen. Till exempel kan du välja en leverantör med grönare el om miljö och hållbarhet är viktigt för dig. I bästa fall kan du till och med få grön el till ett billigare pris än mindre hållbar elektricitet.

Därför är det viktigt att jämföra elavtal

Det är nu 25 år sedan den svenska elmarknaden avreglerades. Sedan 1996 har det hunnit hända en hel del när det kommer till vår elförbrukning. Till exempel använder vi idag fler el- och batteridrivna enheter, såsom tv-apparater, datorer, smartphones etc. Samtidigt har de olika enheterna blivit mer energieffektiva än de stora, energislukande motsvarigheter som var standard för ett par-tre årtionden sedan. Dessutom har medvetenheten om miljö och hållbarhet ökat bland svenska konsumenter på senare år.

En sak som är viktigt att ha i åtanke när du jämför elavtal är att du faktiskt har två olika elavtal:

  • ett elnätsavtal
  • ett elhandelsavtal.

Du behöver med andra ord vara kund hos två olika elbolag såvida du inte köper din el av det företag som äger själva elnätet i ditt område. I mitt fall är det Eon som är elnätsföretaget. Det är möjligt att även teckna ett elhandelsavtal med dem och därmed endast få en faktura. Jag har dock valt Vattenfall som elleverantör och köper därmed min el av dem. Det gör att jag har två avtal och därmed också faktureras av två elbolag.

Elnätsavtalet kan du inte göra något åt – om du vill ha el i ditt hem behöver du snällt bli kund hos det lokala elnätsföretaget. Däremot kan du välja att köpa din el av en annan leverantör och tecknar då ett elhandelsavtal med det företaget. Och det är här som det finns mycket pengar att spara – det finns nämligen stora prisskillnader mellan de olika elbolagen.

Är du osäker på vilka alternativ du har att välja mellan när det kommer till elhandelsavtal? Då kan du använda dig av en jämförelsetjänst för att jämföra elavtal mellan olika elbolag. När du har hittat ett avtal med ett pris och villkor som du gillar kan du sedan gå vidare till elbolagets sajt. Väl där matar du in ett antal uppgifter om dig själv och om ditt boende. Sedan sköter de ofta flytten åt dig – det brukar inte vara alls komplicerat!

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.