Hem » Blogg » Så kan du finansiera ditt uppstartsföretag
kontor företag datorer

Så kan du finansiera ditt uppstartsföretag

Att driva ett eget företag är ett utmärkt sätt att skaffa sig ett flexibelt arbete och försöka bli ekonomiskt oberoende. Även om de flesta av oss vid något tillfälle har funderat på att bli vår egen chef, är det ytterst få som faktiskt gör slag i saken och förverkligar sina idéer. Det finns flera vanliga hinder som kan sätta käppar i hjulen, men inget av dessa är så pass avgörande som det första steget: att komma över de pengar som krävs för att överhuvudtaget sätta igång.

Det kan vara svårt för uppstartsföretag att få lån på den nordiska marknaden, men det finns andra möjligheter att finansiera ditt uppstartsföretag. Här tipsar jag om några av dessa.

lån pengar euro

Ta ett lån

Detta låter kanske lite motsägelsefullt, men bara för att du inte kan få ett lån i egenskap av företagare betyder det inte att du behöver se din dröm krossas. I vissa fall kan du ändå komma över de pengar du behöver genom att ta ett lån som privatperson. Hos Lanebank.com kan du få en överblick över dina möjligheter till banklån. Ett blancolån kan vara ett bra sätt att få ihop det startkapital som krävs.

Öppna upp för investerare

Riskkapitalister och affärsänglar finansierar ofta uppstartsföretag – om de tror på dig, din idé och ditt företag kan de ge dig pengar i utbyte mot ett löfte om högre avkastning vid ett senare tillfälle. Riskkapitalister arbetar ofta på större bolag samt tenderar att investera i större och mer etablerade uppstartsföretag, medan affärsänglar arbetar enskilt och finansierar uppstartsföretag i alla stadier.

Genom att ta hjälp av en investerare får du en garanterad summa pengar i form av startkapital och kanske även viss rådgivning under resans gång. Det finns dock två stora nackdelar med detta alternativ: för det första behöver du i någon utsträckning lämna ifrån dig kontrollen över ditt företag, och därmed kanske även en del av din andel i detta. Det kan dessutom vara både tidsödande och energikrävande att försöka hitta en investerare som vill investera i just ditt företag.

sedlar euro

Testa crowdfunding

Crowdfunding är ett ganska nytt koncept som har använts framgångsrikt för att finansiera allt från elektronik till klädlinjer och Hollywoodfilmer. Till exempel fick teamet bakom Microsofts berömda VR-headset Oculus Rift ihop 2,4 miljoner dollar genom crowdfunding på bara 30 dagar. Detta visar med tydlighet vilken kraftfull finansieringsmetod detta kan vara.

Finansiera ditt företag ur egen ficka

Detta är ett alternativ som inte är möjligt för alla, men egenfinansiering tillhör förstås de bättre finansieringsalternativen. Inte minst om du bedriver en frilansverksamhet. Det kan till exempel handla om att du använder dina sparpengar eller belånar din bostad för att få ihop startkapitalet. Du kan även be dina vänner och släktingar att bidra med en summa om du känner dig bekväm med att göra detta.

Fördelen med att börja småskaligt och själv finansiera företaget är att du behåller full kontroll över din verksamhet, men det medför samtidigt en stor risk för din privatekonomi. Om du exempelvis tömmer ditt sparkonto eller belånar villan och företaget inte går bra som du har föreställt dig, riskerar du att hamna i en svår ekonomisk knipa.