Kategorier
Övrigt

Vad betyder Sebastian?

Sebastian är ett namn som företrädesvis ges till pojkar. Namnet betyder ”man från Sebastia” och heter på latin Sebastianus. Den stad som åsyftas heter på latin Sebasteia och låg i romerska Armenien. Idag tillhör staden Turkiet och den heter numera Sivas.

Sebastian betyder ”den vördade” på latin. Namnet kommer från det latinska ordet ”Sebastianus” som betyder ”man från Sebastia”. Den stad som åsyftas heter på latin Sebasteia och låg i romerska Armenien. Idag tillhör staden Turkiet och den heter numera Sivas.

Många män bär detta namn i Sverige

Namnet Sebastian används traditionellt sett främst som ett pojknamn. I Frankrike och Italien finns det dock förkvinnligade varianter av namnet i form av Sébastienne respektive Sebastiana.

Enligt statistik från SCB har 22 129 män i Sverige Sebastian som tilltalsnamn. Ytterligare 16 309 män har detta som sitt förnamn. Det finns även ett mindre antal kvinnor i vårt land som har detta namn. Namnet var väldigt populärt mot slutet av 1980-talet samt under 1990-talet. Ytterst få personer födda tidigare än så bär detta namn.

Namnet är även vanligt förekommande i länder som Australien, Chile, Danmark, Rumänien och Österrike. Ett vanligt smeknamn för Sebastian är Sebbe. I andra länder är det vanligare med smeknamn som Seb, Bas och Baz.

Några exempel på kända personer som bär eller har burit detta namn är:

  • det katolska helgonet Sankt Sebastian
  • den portugisiske kungen Sebastian I av Portugal
  • den tyske kompositören Johann Sebastian Bach
  • den österrikiske politikern och förbundskanslern Sebastian Kurz.

Även fiktiva karaktärer har givits detta namn, såsom krabban Sebastian i Disneys film Den lilla sjöjungfrun. Trots detta skulle jag nog inte rekommendera namnet som ett hundnamn till en hane. Då finns det bättre alternativ att välja på – via länken finner du flera tips på bra namn till din hanhund!

Vanliga frågor om namnet Sebastian

Vad betyder Sebastian?

Sebastian betyder ”man från Sebastia”. Denna stad låg i romerska Armenien men är idag turkisk och heter nu Sivas. Vissa hävdar också att namnet betyder ”den vördade”.

När har Sebastian namnsdag?

Sebastian har namnsdag 20 januari. Namnsdagen delas med Fabian.

Hur många Sebastian finns det i Sverige?

I Sverige har 38 422 män namnet Sebastian som förnamn. Av dessa har 22 113 män detta namn som tilltalsnamn. Dessutom har 38 kvinnor namnet som sitt förnamn och av dessa har 16 namnet som sitt tilltalsnamn.

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.