Kategorier
Övrigt

Skäggtrenden kommer aldrig att dö ut

Trender kommer och går men vi män som bär skägg består. Men är det egentligen trendigt att bära skägg eller hur ligger det egentligen till? I dagens blogginlägg erbjuder jag ett lite bredare perspektiv på frågan om skäggtrenden.

Jag kan inte påstå att jag var först med att haka på den svenska skäggtrenden. Den började på Södermalm i Stockholm långt innan jag valde att låta mitt skägg växa ut. Men jag har ändå lyckats hålla i det sedan 2014 – i skrivande stund motsvarar det drygt sex år. Därför har jag valt att starta en skäggblogg där jag delar med mig av tips kring skäggvård och skäggodling.

Men jag har aldrig sett mig själv som en hipster utan satsar på en mer naturlig och obrydd look. Och när det kommer till ansiktsbehåring gäller det att zooma ut och få lite perspektiv på saken.

Skäggtrenden sett ur ett historiskt perspektiv

Många tror att skäggtrenden plötsligt startade någon gång under 2010-talet och att den är på väg att ta slut. Men denna trend kommer aldrig att dö ut, och ser man på den ur ett historiskt perspektiv har den kommit och gått i vågor. Den har dock alltid kommit tillbaka. Faktum är att man till och med skulle kunna hävda att vi just nu befinner oss i en rakningstrend snarare än något annat.

Till exempel kom och gick trenderna med skägg respektive rakning redan under medeltiden. Vissa europeiska kungar var skäggprydda medan andra var renrakade. Omkring 1500-talet började många protestanter växa ut sina skägg som en protest mot katolicismen (de flesta präster var nämligen renrakade).

Även under de efterföljande århundradena kom och gick denna trend. Mellan årtalen 1789 och 1861 var inte mindre än de 15 första amerikanska presidenterna skägglösa. Och unger 1800-talet var det väldigt populärt bland män att raka sig. Däremot påbörjades en ny skäggtrend mot slutet av 1800-talet. Mellan 1861 och 1913 bar de allra flesta presidenter stolt ett skägg, däribland Abraham Lincoln.

Det var trendigt att raka sig på 1900-talet men skägget gjorde comeback

Under 1900-talet kom en ny våg av rakningstrenden och alla amerikanska presidenter var på nytt renrakade. 1930 valde även den amerikanska militären att förbjuda skägg då ansiktsbehåringen gjorde det omöjligt att använda gasmask på ett säkert sätt. Därefter var trenden att raka sig väldigt stark under hela 1900-talet och en bit in på 2000-talet. Sedan kom alltså en ny våg där det var väldigt trendigt att bära skägg.

Hur långt in i den nya trendcykeln vi befinner oss är förstås svårt att bedöma. Men helt klart är att skäggtrenden aldrig kommer att dö ut helt utan alltid återkomma i en ny skepnad med jämna mellanrum!

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.