Kategorier
Övrigt

Betala av dina gamla skulder med ett samlingslån

En bekant till mig valde nyligen att se över sin privatekonomi inför en stundande livsförändring. Personen ifråga hade gamla skulder som låg och skräpade och tyngde ner ekonomin. Genom att boka ett möte med sin bankkontakt och göra en översyn av skulderna lyckades hen lösa sin ekonomiska situation till det bättre. Detta genom att lägga om sina lån och samla alla sina gamla skulder i ett samlingslån.

På senare år har det blivit allt vanligare att svenska konsumenter väljer att göra på detta vis. Ofta kan det också löna sig att göra det. För det finns många fördelar med att lägga om sina lån och baka ihop flera mindre lån till ett större sådant. Nedan belyser jag några av de viktigaste fördelarna med att se över ekonomin och baka ihop lånen.

Fördelarna med att lägga om lånen och baka ihop dem

Så vilka är då fördelarna med att lägga ihop lånen? Genom att baka ihop dina mindre lån och krediter till ett större lån kan du gynnas på följande sätt:

Sänkt månatliga kostnad för dina lån

Ett problem som många har är att man lägger en stor del av sin disponibla inkomst på amorteringskostnader och räntor. När du lägger om dina lån kan du sänka dina månatliga kostnader för lånen. Detta alldeles oavsett om du lägger om de enskilda lånen och får mer förmånliga villkor eller om du samlar dem genom ett samlingslån. Det senare alternativet innebär dessutom att du bara betalar kostnaderna för ett enda, lite större lån varje månad.

När du bara har ett lån att betala är det enklare att vara medveten om villkoren för lånet. Det är också lättare att påminna sig själv om att betala lånet i tid. Därmed kan du undvika att drabbas av onödiga förseningsavgifter. Men om du har en hel uppsjö av lån och krediter som ska betalas är det lätt hänt att du råkar missa någon betalning.

Högre kreditvärdighet

Genom att baka ihop dina olika lån till ett samlings lån kan du faktiskt höja din kreditvärdighet. Det ser ofta bättre ut i långivarnas ögon om du har ett enda, lite större lån än många mindre. Din skuldsättning blir då lite mindre rörig och det blir enklare för alla inblandade parter att bilda sig en god uppfattning om din ekonomiska situation.

Med tiden kommer du dessutom kunna beta av den skuld som du ändå har. Särskilt om man tar i beaktande att du sannolikt sänker dina räntekostnader kommer avbetalningstakten kunna påskyndas. För om du lägger mindre pengar på att betala ränta och en större del av din lön på att amortera på dina lån tar det mindre tid att bli skuldfri.

Därför kan det vara en god idé att fundera på att se över lånen. Du kanske rentav kan spara tusenlappar på att lägga om dem! På så sätt kan ditt privatlån bli en besparing snarare än en belastning.

OBS! Ett lån är naturligtvis inget som du bör ansöka om lättvindigt. Du bör endast göra detta efter noggrant övervägande. Om du vill få mer kött på benen innan du tar ett lån kan du läsa mer på Konsumentverktes sajt Hallå konsument.

Liknande artiklar

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.