Hem » Blogg » Alla hundägare bör ha en hundförsäkring
Man som klappar sin hund

Alla hundägare bör ha en hundförsäkring

Det råder oklarheter kring andelen försäkrade hundar i svenska hushåll. Enligt uppgift ska så många som åtta av tio jyckar täckas av en hundförsäkring. Men andra uppgifter pekar på att den faktiska siffran kan vara så låg som 40 procent. Detta till trots är vi svenskar mer benägna att försäka våra hundar än vad fallet är i många andra länder. Till exempel är bara var fjärde brittisk hund eller katt försäkrad och motsvarande siffra i USA är så låg som 1 procent.

Som hundägare ställar jag mig lite frågande till om det verkligen kan vara så få hundägare i vårt land som försäkrar sina hundar. 40 procent låter som en väldigt låg siffra och 80 procent skulle kännas lite mer realistiskt. Men det är så klart lite svårt att veta, delvis på grund av insmugglade hundar och andra jyckar som inte är registrerade. Oavsett vilket tycker jag absolut att alla hundägare bör ha en hundförsäkring!

Det finns många olika försäkringsbolag att välja mellan när det kommer till djurförsäkringar. Som du kan se genom att klicka på länken säljer flera av de stora aktörerna i försäkringsbranschen hundförsäkringar. ManyPets, Moderna Försäkringar, Ica Försäkring, Svedea, Folksam, Agria Djurförsäkring, Sveland, Dina Försäkringar och If är några exempel på sådana. Själv har jag valt att försäkra mina hundar hos Folksam.

Om du har flera hundar bör du teckna flera hundförsäkringar

En sak som är viktig att ha i åtanke är att en hundförsäkring är personlig. Den gäller endast för den hund som täcks av försäkringen. Så om du har flera hundar behöver du med andra ord teckna fler än en försäkring. I mitt fall har jag två hundar och lika många hundförsäkringar.

Vissa kanske tror att en försäkring är dyr att teckna. Och det kan den kanske vara beroende på vilket försäkringsbolag du väljer, vilket belopp din hund är försäkrad till etc. Även storleken på självrisken och andra villkor har en betydelse för prissättningen. Detsamma gäller åldern på din hund – kostnaden för en hundförsäkring stiger i regel med hundens ålder.

Men det lönar sig i regel att teckna en riktigt bra hundförsäkring. Personligen har jag haft stor nytta av mina hundars försäkringar. Inte för att de har varit särskilt sjuka eller olycksdrabbade – tvärtom har de lyckats hålla sig förhållandevis friska. Detta trots att bägge två börjar komma upp lite grann i ålder. När de väl har behövt veterinärvård har försäkringarna dock kommit väl till hands.

Om jag inte minns fel får jag tillbaka upp till 80 % av kostnaden för själva behandlingen minus självrisken. De försäkringar som jag har valt att teckna täcker även kostnader för läkemedel och dylikt. Och utan att ha räknat på saken skulle jag gissa att det har varit en relativt god affär att teckna de bägge hundförsäkringarna. Om inte annat kan en hundförsäkring vara väldigt användbar om olyckan är framme och ens hund behöver mer omfattande (och kostsam) veterinärvård.

Så sammanfattningsvis anser jag att alla hundägare bör teckna en hundförsäkring. Och om du har flera hundar bör du naturligtvis skaffa en försäkring för varje hund. Genom att göra detta kan du luta dig tillbaka, trygg i vetskapen att försäkringsbolaget står på din sida när så krävs!

Liknande artiklar