Hem » Blogg » Nytt år, nya möjligheter
nytt år 2017 2018

Nytt år, nya möjligheter

Ett nytt år är kommet och det har blivit dags att blicka tillbaka på året som varit. Till skillnad från de senaste åren har jag unnat mig själv lite ledighet i samband med storhelgerna. Frilansskribent är ett yrke som verkligen kan ta ut sin rätt på kroppen, trots att det inte är ett särskilt fysiskt arbete. Detta kan vara säkert vara svårt för oinitierade personer att förstå. Hjärna, ögon och händer tvingas dock arbeta för högtryck när man frilansar som skribent, inte minst när man gör det på heltid snarare än deltid.

Frilansandet fortsätter framåt

2017 var det överlägset bästa året hittills för min frilansverksamhet! Allt pekar uppåt och lyckas jag bibehålla nuvarande produktion och kundunderlag ser framtiden onekligen ljus ut. Trots att jag är väldigt nöjd med att frilansa och ser många fördelar med att vara frilansskribent, har jag ibland funderat över om det är den enda rätta vägen att gå. Kanske skulle det kunna vara intressant med en anställning om förutsättningarna vore de rätta?

I dagsläget är det därför inte helt säkert vad som kommer att hända framöver på den här fronten, men helt klart är att mitt förhandlingsläge är gott – jag är inte i behov av en anställning, jag har inte brist på kunduppdrag (snarare tvärtom) och jag trivs utmärkt med att frilansa som SEO-skribent. Hur framtiden ser ut återstår därför att se.

frågetecken

Den osäkerhet som råder kring detta gör dock att jag för tillfället nedprioriterar vissa saker. Det är till exempel hög tid att min firmas webbplats lanseras på nytt, men om jag ska tacka ja till en anställning på heltid känns det inte högprioriterat – jag vill helt enkelt inte ödsla tid och energi på aktiviteter som inte genererar någon form av värde. Med det sagt kommer firman inte att läggas ner oavsett min anställningsform, utan snarare ändra inriktning och fortsätta drivas i mindre skala.

Spännande sidoprojekt

Ett av de dyrare inköpen jag gjorde under året var en MacBook Pro. Denna lilla plåtburk har förvisso överlägsen prestanda jämfört med min trogna stationära arbetshäst (som kör Linux), men jag föredrar fortfarande att arbeta på en stationär dator framför en bärbar dito. Numera är det inte längre prestandan ett argument för detta, utan det grundar sig istället på att jag föredrar mitt väl tilltagna mekaniska tangentbord och mina två 24-tumsskärmar. Det går förvisso att köpa en docka till laptopen och använda den som om den vore en desktop, men att använda en bärbar dator som stationär faller mig inte riktigt i smaken.

macbook pro

Jag har installerat Laravel Valet på MacBooken, vilket var betydligt enklare än att få igång Laravel Homestead på Linuxburken (vilket även det gick bra till slut). Under 2018 har jag tänkt sätta mig in mer i Laravel, vilket är ett populärt PHP-ramverk, och med hjälp av detta bygga och vidareutveckla/migrera en del webbappar i syfte att tjäna en liten slant på dessa som affiliate. Under 2017 hamnade mina egna projekt i skymundan för kundprojekt, men i år har jag tänkt avsätta mer tid till dessa.

Man skulle kunna kalla det för ett nyårslöfte till mig själv – att lägga mer tid på mina hjärnbarn, men även på återhämtning. God fortsättning!