Kategorier
Digital marknadsföring

Nackdelar med WordPress: Därför är WP horribelt

Missförstå mig inte – WordPress har sina fördelar och nackdelar, men i detta inlägg kommer jag uteslutande att fokusera på nackdelarna med denna världsberömda innehållshanterare. För som ett CMS är WordPress (WP) utmärkt, men för den som vill bygga en snabb och ren hemsida kan saker och ting spåra ur ganska snabbt när man använder sig av WP. I detta inlägg kommer jag därför uteslutande fokusera på kända nackdelar med WordPress.

Jag har testat flera olika WordPress-teman, såväl kostnadsfria som premiumteman, och kommer gång efter annan fram till samma slutsats: ju enklare och renare ett tema är, desto bättre. Därför föredrar jag de standardteman som medföljer installationen. Dessa kan enkelt anpassas genom att man skapar ett så kallat barntema – en metod som gör att ursprungstemat kan anpassas, men att de förändringar man gör inte riskerar att försvinna så fort temat uppdateras av utvecklaren. Av alla nackdelar med WordPress kanske detta är den allra största, åtminstone för de som inte vet hur man överkommer detta.

Att WordPress består av flera delar som sätts tillsammans till en enhet när en besökare besöker din webbplats är en sårbarhet. Teman och tillägg håller nämligen varierad kvalitet, och många av dessa uppdateras endast av utvecklaren under en viss tid. Föråldrade teman och tillägg utgör en stor risk, liksom dåligt kodade sådana. Det är dock inte bara mindre kända teman och tillägg som är riskabla att installera – det har visat sig att flera av de mest populära tilläggen innehåller säkerhetsbrister.

säkerhet WordPress
Säkerheten varierar på WordPress-sajter

Därför använder jag ett standardtema

Som frilansskribent vill jag inte ödsla tid åt att koda webbplatser, jag vill hellre lägga min tid på att skriva innehåll. Därför låter ju en WordPress-installation med ett premiumtema som någonting för mig. Bland de premiumteman jag har testat kan SitePoints businesstema och Ronneby nämnas. Premiumteman kostar vanligtvis från ett par hundra kronor och uppåt, men trots min tillgång till flertalet teman av detta slag har jag på denna sajt valt att använda mig av Twenty Seventeen. Hur kan detta komma sig?

Svaret är att de standardteman som medföljer varje WordPress-installation känns betydligt renare och snabbare än de premiumteman man kan köpa, vilka är fullproppade med funktionalitet och anpassningsmöjligheter. Det finns nämligen ett samband mellan ett större antal funktioner och en högre grad av anpassning: temat blir onödigt stort och tungt, vilket drar ner hastigheten på webbplatsen. Detta är det pris man får betala (utöver kostnaden för själva temat) när man köper ett WP-tema som går att anpassa till förbannelse. Få WordPress-utvecklare är uppenbarligen bekanta med KISS-principen (Keep It Simple, Stupid!).

Just anpassningsmöjligheterna för mig in på ytterligare ett problem med denna typ av teman: den ofattbara tid det tar att anpassa temat efter sina behov. Hela grejen med att köpa ett tema är förstås att själv slippa koda ett WordPress-tema, vilket i sig kan vara en tidsödande process. Här skiljer sig förstås tidsåtgången åt väsentligt mellan olika teman, men min känsla är att det ofta skulle gå fortare att slänga ihop ett skräddarsytt tema, eller att köpa ett av en webbyrå, än att anpassa ett köpt sådant.

wordpress teman
Brett urval av WordPress-teman

Orsaker till att WordPress-sajter ofta laddas långsamt

WordPress är ett CMS som innehåller allt du behöver, men detta är samtidigt en av många nackdelar med WordPress; det innehåller även mer än fler funktioner än vad du faktiskt har behov av. Såväl själva kärnan i WP som alla teman och tillägg består av delvis onödig kod som tar upp lagringsutrymme på ditt webbhotell och framför allt bandbredd. Ju större din webbplats är, desto längre tid tar den att ladda (med vissa undantag). Generellt sett bör du därför använda dig av ett så lättviktigt tema som möjligt och så få tillägg som möjligt.

Det finns förvisso vissa åtgärder du kan vidta, såsom att installera och aktivera ett cache-plugin, använda dig av ett CDN och på olika sätt försöka optimera ditt tema och din databas. I slutändan handlar dock det mesta om att investera i riktigt bra hosting. Om du väljer ett sämre webbhotell spelar det nämligen ingen större roll hur mycket du än försöker få ner din webbplats svarstid – det du i själva verket försöker göra är att polera en bajskorv!

sakta långsam
WordPress är långsamt

Databasdrivna sajter långsammare än statiska sajter

WP behöver en databas för att fungera. Det är från databasen som WordPress hämtar information om vilka delar varje enskild webbsida består av och sätter samman dessa. Detta sker först när besökaren befinner sig på din sida, vilket gör det ofrånkomligt att dynamiska webbplatser byggda i WordPress tar längre tid att ladda än motsvarande webbplats byggda med en statisk sajtgenerator.

Eftersom WordPress kräver betydligt mer resurser än en statisk webbplats, är det också dyrare att driva denna typ av webbplatser. Ditt webbhotell behöver nämligen tillhandahålla mer resurser för att driva sajten, vilket innebär att du skulle kunna nedgradera ditt konto om du istället hade valt att bygga en statisk webbplats.

WordPress databas
Databas

Därför är hastigheten (laddningstiden) viktig

Ju långsammare din webbplats är, desto fler besökare (och potentiella kunder) förlorar du. Varje sekund räknas – redan efter 4 sekunder har du förlorat 25% av dina besökare. Mobila besökare tenderar att ha något längre tålamod, men även bland dessa ger 16% upp inom 5 sekunder. Risken är då stor att de istället väljer att besöka en konkurrents webbplats.

Likt andra nackdelar med WordPress kan du överbrygga denna svaghet genom att välja bra hosting och implementera en cache-funktion på din sajt.

WordPress behöver ständigt uppdateras

En annan av de nackdelar med WordPress-drivna sajter som jag tänker ta upp är att du ständigt behöver hålla dessa uppdaterade. Uppdateringar släpps med (o)jämna mellanrum till såväl kärnan som teman och tillägg. Om du inte uppdaterar din webbplats regelbundet riskerar du att bli ett enkelt mål för hackare. Du som inte uppdaterar innehållet på din hemsida särskilt ofta riskerar att ha en föråldrad version av WordPress eller tillägg, vilket illasinnade personer kan utnyttja. Som tur är kan du välja att låta installera uppdateringar automatiskt.

Alternativ till WordPress

Alternativen till WordPress är många: Joomla, Drupal, Jekyll, Statamic, Wix, Squarespace, Weebly, Google Sites m.fl. I ett senare blogginlägg kommer jag kika närmare på ett av dessa alternativ som jag redan har bekantat mig med, och starkt överväger att använda istället för att bygga en WordPress-sajt med ett premiumtema. En ledtråd för den som är nyfiken är att jag inte kommer att använda någon av ovanstående hemsidebyggare, utan koda min webbplats från grunden.

På den här lilla sajten kommer jag dock fortsätta att använda WordPress, även om det inte vore särskilt krångligt eller tidsödande att flytta över den till en annan plattform. En anledning till detta är att WordPress trots allt har sina fördelar, vilket jag också kommer gå in på framöver, och ytterligare en anledning är att jag ser det som en utmaning att försöka bibehålla en hyfsat snabb laddningstid i takt med att webbplatsen växer.

På återseende!

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.