Kategorier
Personlig utveckling och lifehacks

Balansera arbete och fritid

Enligt Maslows behovstrappa bör dina behov tillfredsställas i en viss ordning. I första hand kommer de primala ting som vi behöver för att överleva, d.v.s. mat, vatten, syre och sex. Därefter kommer tak över huvudet, ekonomisk stabilitet och trygghet. På nästa trappsteg återfinns gemenskap i form av kärlek och vänskap. En nivå upp i pyramiden hittar vi självkänsla, uppskattning och makt, och allra längst upp på Maslows behovstrappa finns självförverkligandet.

Endast med en välplanerad livsstil och tillräckligt mycket egentid kan vi uppfylla alla våra behov. När vi arbetar mer eller dygnet runt drabbas vi av stress, hälsoproblem och utbrändhet. Därför är det viktigt att skapa en bättre och mer hållbar balans mellan arbete och fritid.

Så skapar du en bättre balans mellan arbete och fritid

I egenskap av frilansskribent vet jag hur viktig denna balans är, och därför delar jag här med mig av några tips för att skapa en bättre balans:

  • Fokusera på ett mindre antal behov
  • Planera hur du ska spendera din tid
  • Eftersträva förbättring
  • Ta små steg i rätt riktning
  • Fokusera på kropp och sinne
  • Gör dig otillgänglig
  • Ta en kort paus
  • Sluta multitaska
  • Avsätt tid åt dig själv

Fokusera på ett mindre antal behov

Många personer som till synes har en bra balans mellan sitt yrkesliv och sitt privatliv, och som är väldigt produktiva, berättar att man bör fokusera på ett mindre antal av sina behov. Du kan till exempel välja fem svärd att bygga ditt liv kring, eller så kan du välja ut tre av följande behov att fokusera på: arbete, sömn, familj, vänner och träning/hälsa.

Det är viktigt att du förstår vad som verkligen är viktigt för dig och att du prioriterar detta. Definiera ett antal parametrar för framgång på respektive område som du väljer och arbeta sedan medvetet för att uppnå dina olika mål. Lär dig att tacka nej till personer och aktiviteter som distraherar dig från de saker som du prioriterar högre.

Planera hur du ska spendera din tid

För dagbok över hur du spenderar din tid under såväl arbetsdagar som lediga dagar. Dela in timmarna i olika block – t.ex. arbete, familj, nöjen och hushållssysslor – och dela in de olika uppgifter som du utför i kategorierna viktigt eller oviktigt samt brådskande eller icke brådskande. Rita därefter ett cirkeldiagram där de olika delarna utgörs av dina nuvarande block. Detta är för tillfället ditt liv.

Rita sedan nya cirklar som representerar hur du skulle vilja spendera dina arbetsdagar och dina lediga dagar. Arbeta för att röra dig mot att spendera tiden enligt dina ideala block. Fokusera på att utesluta oviktiga uppgifter och att slutföra viktiga sådana i tid.

Eftersträva förbättring

Förutsätt inte att ditt liv är perfekt och inte på något sätt kan förbättras. Fråga istället dig själv vilka förändringar du skulle kunna göra för att förbättra din balans. Skulle du kunna boka in möten under de timmar då du har mindre att göra? Kan du handla dina dagligvaror på nätet istället för att spendera tid i matvarubutiker? Skapa goda vanor som säkerställer att du får den sömn, näring och träning som du behöver.

Ta små steg i rätt riktning

Gör inte mer än ett par mindre förändringar per vecka och ge dig själv tid att anpassa dig efter dina nya rutiner. Om du gör för stora förändringar för snabbt kommer dessa med tiden att rinna ut i sanden. Ta istället små steg i rätt riktning, och var konsekvent under de kommande veckorna så skapar du goda vanor.

Fokusera på kropp och sinne

Om du ofta är stressad behöver du förändra balansen mellan ditt arbete och din fritid. Det bästa sättet att lindra den stress som du upplever är att fokusera på din kropp och ditt sinne. Daglig fysisk träning frigör endorfiner och lindrar stress. Du kan även använda meditation eller en njutbar hobby för att frigöra sinnet från stressande tankar, åtminstone tillfälligt.

Gör dig otillgänglig

Avsätt en viss mängd tid för att koppla bort dig själv från den uppkopplade värld vi idag lever i. Din mobiltelefon och internet är två ting som dels kan fängsla dig vid ditt arbete likt en fotboja men också få dig att ägna tid åt värdelösa aktiviteter som förhindrar dig från att spendera tiden på det sätt du borde göra. Om du är alltför uppkopplad riskerar detta att gå utöver din vila, din kvalitetstid med personerna i din omgivning, samt förhindra dig från att göra de saker som gör dig glad och får dig att slappna av.

Ta en kort paus

För att öka din produktivitet bör du ta både kortare och längre pauser under din arbetsdag. Ta fem minuters paus en gång i timmen eller varannan timme, eller medan du växlar mellan två uppgifter. På så sätt kan du bibehålla ditt fokus och bli mer produktiv. Mellan varven, till exempel varannan månad, bör du dessutom försöka ta några dagars semester och ladda upp batterierna.

Sluta multitaska

Gå inte på myten om multitasking. Att göra flera saker på en gång kan leda till ökad stress och försämra din produktivitet. Dra därför en tydlig gräns kring vad du för närvarande håller på med. Om du till exempel äter middag med din familj bör du stänga ute alla störningar och vara närvarande. Om du sitter i ett möte bör du inte titta på din mobiltelefon för att läsa nya e-postmeddelanden. Multitasking är inte bara oproduktivt, det är också ohövligt.

Avsätt tid åt dig själv

Respektera dig själv. Avsätt en timme varje dag åt dig själv och vörda den tiden lika mycket som din övriga tid. Använd din timme för att skapa och förstärka valfri vana. På så sätt kan du återställa din energi och balansen mellan arbete och fritid. Frisätt gärna tid genom att anlita städhjälp.

Hitta din paradisö

Det sista tipset som jag delar med mig av är att hitta en paradisö. Det behöver inte på något sätt vara just en ö, även om det för all del kan vara det. Din paradisö är helt enkelt en plats som du kan åka till för att fly vardagen, varva ner och reflektera. Min paradisö är Gräsö utanför Öregrund. Den natur och det lugn som denna ö bjuder på träffar mitt i prick när jag känner ett behov av att försätta mig i ett mer rofyllt sinnestillstånd.

Gräsö

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.