Fördelar och nackdelar med att vara frilansskribent

Du kanske har gått i tankar om att säga upp dig och bli frilansare? Innan du startar din frilansverksamhet bör du dock vara medveten om fördelarna och nackdelarna med att arbeta som frilansskribent. Det är trots allt ett beslut som potentiellt sett kan förändra ditt liv, i antingen negativ eller positiv bemärkelse.

Jag som har till yrke att vara frilansskribent vet bättre än många andra att yrket har sina för- och nackdelar. Det är ett yrke som passar långt ifrån alla, en profession som ställer höga krav på personlig karaktär. Man måste ha ett stort mått disciplin och kunna prestera på en hög nivå, trots att man kanske inte alltid befinner sig i en professionell miljö. Själv har jag valt att arbeta hemifrån med endast mina två hundar som sällskap. Jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt, men det finns förstås de som presterar bättre när de arbetar från ett ”riktigt” kontor och är omgivna av kollegor.

Tangentbord för frilansskribent
Mitt mekaniska tangentbord

Fördelar med att vara frilansskribent

Enligt min erfarenhet är dessa några av de främsta fördelarna (utan inbördes ordning) med att arbeta som frilansskribent:

 1. Möjligheten att disponera sin tid efter eget behag. Som frilansskribent har man möjlighet att lägga upp sitt arbete så det passar ens personliga schema, så länge leveranstiden motsvarar kundens förväntningar. Om man till exempel är morgontrött kan man välja att förlägga arbetet till kvällstid. Med åren har jag dock lärt mig vikten av struktur, vilket är anledningen till att jag numera försöker hålla mig till att enbart arbeta under kontorstid.
 2. Ingen pendlingstid. Vissa människor kan känna att de behöver komma hemifrån för att kunna prestera. Jag jobbar dock lika bra hemifrån som från någon annanstans, vilket gör att jag sparar tid varje arbetsdag på att slippa pendla. Denna tid kan jag istället ägna åt att komma igång tidigare med arbetsdagen eller åt ytterligare förberedelser inför densamma.
 3. Ingen fast arbetsplats. Som frilansskribent behöver man egentligen inte mer än en bärbar dator och en internetanslutning för att kunna jobba. Jag föredrar dock att arbeta från mitt hemmakontor, där jag har mitt höj- och sänkbara skrivbord, min gamingstol, min stationära dator med två 24-tumsskärmar och mitt mekaniska tangentbord. Dessa tillbehör gör det nämligen möjligt för mig att vara mer produktiv än om jag bara hade en laptop att skriva på.
 4. Möjligheten att välja arbetsuppgifter och kunder – När man arbetar för någon annan har man vanligtvis ingen talan vad gäller vem man ska arbeta med. Du kan därför tvingas jobba för oproffsiga eller otrevliga kunder. När du är frilansare kan du dock välja vem du arbetar med. Om du inte fungerar bra ihop med en viss kunds personlighet, företagskultur eller betalningsfilosofi, kan du helt enkelt avstå möjligheten att arbeta för dem och önska dem fortsatt lycka till. Svårare än så är det inte.
 5. Du är din egen chef – Du behöver inte längre rapportera till någon annan än dig själv och dina kunder. Ingen hänger över din axel eller försöker detaljstyra dig. Du är fri att göra som du själv önskar, närhelst du önskar göra det. Att fatta alla tuffa beslut blev din uppgift – som frilansskribent har du full kontroll.
 6. Du behåller all vinst – Förbi är de dagar då du arbetade för ett fast pris, oavsett hur stora de projekt du slutför än må vara. Nu kan du behålla all vinst från dina kunders såväl större som mindre projekt. Detta ger dig friheten att sedan använda dessa pengar för att förbättra dig själv eller för att utvidga din verksamhet.
Frilansskribent skriver webbtexter på laptop
Som frilansskribent har man ofta stor frihet

Nackdelar med att vara frilansskribent

Frilansskribent är förstås ett yrke som, likt andra yrken, inte bara har en uppsjö med fördelar utan även vissa nackdelar. Dessa är några av de främsta nackdelarna med att frilansa som skribent:

 1. Varierande eller oklar arbetsbelastning – Tyvärr är det en del av livet som frilansskribent att acceptera  en arbetsbelastning som varierar och är osäker. I de flesta fall kommer du inte kunna förlita dig på något projekt, eller någon kund eller inkomstkälla, som är återkommande och regelbunden. Det innebär att du inte kommer veta exakt hur stor din inkomst är varje månad, vilket är en skillnad mellan att frilansa och att ha en traditionell anställning.
 2. En mer otydlig gränsdragning mellan ditt privatliv och yrkesliv – Att vara sin egen chef och arbeta från hemmet kan vara alldeles underbart, men det kan även resultera i att det blir svårare att dra en tydlig gräns mellan ditt arbetsliv och ditt privatliv. Det betyder att du kan behöva arbeta långa dagar och offra en stor del av din fritid för att lyckas som frilansskribent.
 3. Mycket merarbete – Eftersom du ensam är ansvarig för att hitta alla dina kunder och projekt kan ditt frilansande leda till en hel del merarbete. När du hade en vanlig anställning gavs du förmodligen uppdrag av din chef eller en projektledare. Nu behöver du dock utföra allt arbete kring själva skrivandet på egen hand. Det betyder att du behöver iklä dig flera olika roller utöver den som skribent, däribland marknadsföring och försäljning.
 4. Att inte få betalt – När du är frilansskribent riskerar du även att inte få betalt. Detta är dessvärre ganska vanligt när man bedriver en frilansverksamhet, vilket gör att du ibland behöver agera skuldindrivare. Det finns olika sätt på vilka du i viss mån kan skydda dig från kunder som inte betalar, men generellt sett kommer du inte upptäcka att du riskerar att få en icke-betalande kund på strupen förrän det är för sent.
 5. Glöm de förmåner som du har vant dig vid – Friskvårdsbidrag är ett exempel på en förmån som kan visa sig vara värdefull. Beroende på din nuvarande hälsa kan det därför vara en dålig idé att gå över till att bli frilansskribent. När du driver ditt eget företag har du inte heller rätt till sjukpenning efter en karensdag som du tidigare hade. Varje dag du jobbar är det inte heller säkert att du får betalt. Och du behöver ta extra betalt för att kunna ta ut semester, då du inte kommer få varken semesterlön eller semesterersättning om du inte själv ser till att debitera dina kunder för denna.

Så är det att vara frilansskribent

Sammanfattningsvis kan man säga att den allra främsta fördelen med att vara frilansskribent också utgör den första delen av begreppet, nämligen fri. Den frihet som detta yrke ger är svår att matcha. Även ordet skribent är naturligtvis en viktig del av yrket då man skriver en hel del. Icke att förglömma är dock det mellersta ordet – lans. Som frilansande skribent behöver du vara redo att använda din lans för att försvara din plats i branschen.

Precis som The Guardian skriver i sin artikel om hur man blir frilansskribent är detta yrke ingenting för dig med låg självdisciplin. Det är viktigt att man ständigt är på jakt efter nya uppdrag om man är intresserad av att skapa sig en heltidssysselsättning av skribentyrket. I synnerhet i början av karriären kan sysselsättningsnivån vara oregelbunden, vilket gör det till ett mindre lämpligt karriärval för den som vill ha en stabil inkomst.

Att frilansa är ett yrkesval som vanligtvis för med sig ungefär lika många fördelar som nackdelar. Om du väljer att ta den risk som yrket frilansskribent medför får du mer yrkesmässig frihet, men samtidigt får du även den instabilitet och risk för misslyckande som följer med på kuppen. Det är förstås långt ifrån säkert att detta är vad du behöver i ditt yrkesliv. Om du riskerar den stabilitet som en vanlig anställning ger för någonting som ligger mer i linje med dina yrkesmässiga mål, har du dock möjligheten att bygga upp ditt personliga varumärke och ett rykte som låter dig nå dessa mål.