Kategorier
Digital marknadsföring

Vad är SEO?

Det finns många modeord som florerar inom digital marknadsföring. Ett av dessa är sökmotoroptimering. Så vad är SEO egentligen?

Det finns många modeord som florerar inom digital marknadsföring. Ett av dessa är sökmotoroptimering. Så vad är SEO egentligen?

Sökmotoroptimering (SEO) kallas processen att optimera en webbplats för sökmotorer såsom Bing, Google och Yahoo. Processen är både teknisk och kreativ. Resultatet är att webbplatsen blir mer attraktiv för sökmotorer och synlig för deras användare.

Du gör bäst i att ta hjälp av en frilansskribent när du optimerar din webbplats för sökmotorer. Fortsätt att läsa för att få reda på varför så är fallet samt mer om vad SEO är!

Vad är SEO?

SEO står alltså för ”sökmotoroptimering” och är ett sätt att öka tillströmningen av besökare till en webbplats från sökmotorer. Detta görs genom att öka synligheten i sökmotorerna genom en högre ranking. Genom att åstadkomma detta kan den organiska trafiken till webbplatsen öka från till exempel Google, Bing och DuckDuckGo. Syftet är alltså att göra sajten mer tillgänglig för de personer som söker i sökmotorerna och därigenom locka till sig fler besökare och potentiella kunder.

Du kan läsa mer om hur du går tillväga i Googles guide till SEO för nybörjare.

Man som undrar vad SEO är

Därför bör du anlita en skribent

Det finns flera skäl till varför företag som driver sajter bör anlita frilansskribenter som en del av sin SEO-strategi. Några av de viktigaste fördelarna med att göra detta är:

  • Expertis. En frilansande skribent kan specialisera sig på att skapa högkvalitativt innehåll som är engagerande och sökmotoroptimerat. En sådan person kallas ibland för SEO-skribent. Dessa personer har en god förståelse för vad som fungerar och vad som krävs för att innehåll ska ranka högt. Därmed kan du vara säker på att såväl webbplatsens användare som sökmotorernas robotar kommer att gilla innehållet.
  • Färskt innehåll. Det är viktigt med färskt innehåll för att din SEO-strategi ska bli framgångsrik. Därför kan du vilja anlita skribenter som hjälper dig att skapa nytt och spännande innehåll. Detta för att locka fler besökare till din webbplats samt för att öka antalet återvändande användare.
  • Kostnadsaspekten. Det är vanligtvis kostnadseffektivt för företag att anlita frilansande skribenter som kan bidra till SEO-strategins framgång. Frilansare kostar nämlgien generellt sett mindre att anlita än vad det kostar att anställa egen personal på heltid.
  • Tidsaspekten. Det tar mycket tid och energi att skriva högkvalitativt innehåll. Många företag saknar förmågan att göra detta på egen hand och behöver därför anlita frilansande skribenter. Att göra deta kan vara ett bra sätt att spara tid och kunna ägna resurser till andra viktiga delar av verksamheten.
  • Flexibiliteten. Frilansare kan hoppa in och ut i projekt efter behov. Därmed kan de ge ditt företag den flexibilitet som krävs för att understödja SEO-strategin på ett bra sätt.

Vanliga frågor om vad SEO är

Vad är SEO?

SEO står för sökmotoroptimering och detta är vad man kallar processen att optimera en webbplats för sökmotorer. Denna process går ut på att optimera webbplatsen så att den rankar bättre i sökmotorer. Därigenom kan fler personer hitta till sajten.

Hur sökmotoroptimerar man sin hemsida?

För att sökmotoroptimera en hemsida behöver du först göra en sökordsanalys. Därefter optimerar du de olika sidorna på sajten för relevanta sökord. Det är också viktigt att webbplatsen har en bra struktur samt att den är snabb och mobilanpassad.

Varför behövs SEO?

SEO behövs eftersom den hjälper webbplatsen att ranka högre i sökmotorer. Därmed blir den mer synlig och tillgänglig för potentiella kunder. Detta leder till en ökad organisk trafik och fler konverteringar. Det kan också stärka varumärkeskännedomen.

Avslutande tankar

För att sammanfatta det hela är SEO en viktig framgångsnyckel för ditt företag. Detta gäller framför allt om du vill kunna locka till dig fler användare och konvertera dessa till nya kunder. Genom att anlita en bra frilansande skribent kan du fylla på med välbehövlig expertis som kanske saknas idag på företaget. Detta samtidigt som du får nytt, färskt innehåll på ett kostnadseffektivt, tidsbesparande och flexibelt sätt.

Av Sebastian Liljegren

Frilansskribent som skriver så tangentbordet glöder. Är sällan sen med att testa nya produktivitetshacks och har bland annat fastnat för pomodorotekniken och koffeinvila. Gillar tidiga morgnar, tung styrketräning och avkopplande meditation.