Hem » Blogg » Ytterdörr: enkel eller dubbel?
Dörr i brittisk stil

Ytterdörr: enkel eller dubbel?

Som jag berättat i ett föregående inlägg är jag för närvarande i flyttagen. Fokuset på heminredning och design är förmodligen aldrig så stort som i samband med en flytt, åtminstone inte för min del. Inför flytten och under den närmaste tiden efteråt kommer vi sannolikt att vara som mest aktiva på den här punkten.

När man flyttar till ny bostad lägger man märke till alla detaljer i den nya bostaden, däribland ytterdörren. Detta gjorde att jag i samband med mitt nyliga besök till London tittade mycket på ytterdörrar. Vi bodde på ett hotell som var centralt beläget i staden, och där var vissa dörrar målade i färgglada färger medan andra var svarta. Särskilt många vita dörrar såg vi inte skymten av. Stilen på dörrarna var ofta som på bilden ovan i detta blogginlägg.

Samtidigt vet jag också att vitt fortfarande är en väldigt populär inredningsfärg, inte minst här hemma i Sverige. På hemfint.se har jag hittat många fina dörrar och de flesta av dessa är just vita. Gillar man inte riktigt färgen går det naturligtvis att måla om dörren. Personligen är jag förtjust i lite mörkare färger, men jag vet att bland andra min fru föredrar ljusare färger när det kommer till inredning och design.

Nästa fråga när färgvalet har behandlats är vilken typ av ytterdörr man ska köpa – enkeldörr eller parytterdörr. Detta beror förstås till stor del på hur stor dörrgången är. Det är något speciellt med dubbeldörrar, tycker jag – de ger ett mer majestätiskt intryck.

Dags att byta ytterdörr?

Ibland kan det vara svårt att veta om man ska göra sig av med sin gamla ytterdörr eller ej. Det finns dock vissa riktlinjer att ta hänsyn till när man överväger detta beslut.

Om det till exempel är så att ytterdörren är en energitjuv – och då syftar jag förstås inte främst på att den stjäl din fysiska och mentala energi utan snarare att den driver upp uppvärmningskostnaden – kan det vara värt att överväga att byta ytterdörr. Äldre dörrar har nämligen en tendens att vara allt annat än energieffektiva, vilket jag har fått erfara i min nuvarande bostad – här kan man tydligt känna draget utifrån när man står vid dörren.

En annan god anledning att byta ytterdörr är om dörren är trasig, sliten, solblekt eller av annan anledning ser allt annat än trevlig och snygg ut. Man kan tro att ytterdörren inte har särskilt stor inverkan på bostadens helhetsintryck, men detta påstående skulle inte kunna vara längre ifrån sanningen. Ytterdörrar utsätts som bekant för vädrets makter – sol, vind och vatten (regn) – och med tiden tar detta ut sin rätt på dörren. Om ens dörr har sett bättre dagar tycker jag man bör överväga att byta ut den. Denna till synes lilla förändring kan göra mycket för helhetsintrycket.

Så jag får överväga hur jag ska göra. För även efter att man har kommit fram till beslutet att det är dags för ett byte, kan det vara svårt att komma till skott med tanke på det stora urvalet av ytterdörrar. Men skam den som ger sig!

Liknande artiklar