Hem » Blogg » Tavlor och andra konstverk kan motverka sjukdomar

Tavlor och andra konstverk kan motverka sjukdomar

Det finns goda skäl att införskaffa vackra tavlor att titta på; de är inte bara snälla mot ögat utan kan även främja såväl din mentala som din fysiska hälsa. I detta blogginlägg kommer jag dyka ner i detta ämne för att titta på några av de mer påtagliga fördelarna med att betrakta tavlor och annan konst, nämligen det faktum att denna aktivitet kan ha en positiv inverkan på hälsan.

Stort urval av tavlor online

Idag finns det ett enormt urval av tavlor online att välja mellan. Oavsett om du föredrar dyra eller billiga tavlor, små eller stora tavlor, tavlor med ett specifikt motiv eller abstrakt konst, kan du välja och vraka efter eget tycke och smak.

Huruvida du väljer att hänga upp en tavla med motiv på väggen, eller om du låter din fantasi vandra genom att titta på ett abstrakt verk, är helt upp till dig! Nedan kommer jag dock gå in på några av de hälsofördelar som framför allt abstrakt konst för med sig.

Tavlor kan motverka sjukdomar

Forskare vid University of California i Berkeley publicerade för några år sedan en studie som visade att vårt immunförsvar kan främjas av att vi betraktar naturens och konstens verk. Forskarna menar att vi genom att se mästerliga målningar som de i Sixtinska kapellet, lyssnar på klassiska mästerverk, eller upplever naturens underverk, kan motverka sjukdomar.

När vi tittar på vackra tavlor och annan konst främjas immunförsvaret genom att nivåerna av de kemikalier som orsakar inflammation sänks. Inflammation kan leda till en rad olika sjukdomar såsom diabetes och hjärtinfarkter. Detta bekräftades efter att forskarna utfört experiment på fler än 200 unga vuxna människor under en dag då de hade upplevt positiva känslor såsom kärlek, stolthet, lycka, nöje och vördnad.

Det händer i hjärnan när vi tittar på tavlor

Dr. Eric Kandel, hjärnforskare vid Columbia University i New York, är en annan forskare som har undersökt konstens inverkan på våra kroppar. Han har framför allt kommit att fascinera sig för vad som händer i våra hjärnor när vi betraktar konst. Kandel, som år 2000 tilldelades Nobelpriset för sin forskning, menar att våra hjärnor hanterar ett enormt flöde med information från olika källor. När vi tittar på en tavla processar vår hjärna den information som våra ögon ser.

Vi använder bland annat våra erfarenheter för att uppfatta det vi ser: ”Du har ett personligt liv, du har förhållanden, du har upplevelser, du har tittat på konst, du har lyssnat på musik,” säger Kandel. ”Dessa inlärda erfarenheter, din livshistoria, bygger på din egen uppfattning — all uppfattning, men främst din uppfattning om konst, och i synnerhet [din] uppfattning om tvetydig konst såsom abstrakt konst.”

Vissa tavlor är tillräckligt detaljrika för att vid en första anblick styra dig igenom den bild som framställts på tavelduken. Men när du tittar närmare, kan bilden var fylld med suddiga områden och vaga figurer. Kandel menar att abstraktioner som dessa tvingar oss att tolka bilden på ett kreativt sätt, vilket gör oss mer delaktiga och aktiva än vad vi kanske tror.

”Du behöver fantasi, tolkning för att verkligen förstå den i ditt eget huvud,” menar Kandel. Denna process kan förstås pågå under en ganska lång tid, vilket är en av tjusningarna med vackra tavlor och konstnärliga posters!

Liknande artiklar