Hem » Blogg » Sluta famla i mörkret – jämför innan du handlar

Sluta famla i mörkret – jämför innan du handlar

Alla som shoppar på nätet känner igen följande dilemma: man kan inte se de produkter man bläddrar mellan med egna ögon och har heller inte möjlighet att klämma och känna på varorna. Trots detta handlar många av oss, däribland jag, numera de flesta produkter genom e-handel. Men hur kan man gå tillväga för att undvika att köpa grisen i säcken när man handlar på nätet? Ska man lita helt på de olika butikernas produktinformation, och hur jämför man på bästa sätt produkter med varandra?

Svaret stavas produkttester! Som ett komplement till den information du kan få tag på hos respektive e-handlare är det aldrig fel att läsa sig till vad andra tycker om de olika produkterna, för kan du verkligen lita på att butikens kundrecensioner är äkta och ärliga?

Krävande process att hitta rätt produkt

Den process då du jämför produkter före inköp är en av de viktigaste aktiviteterna som du utför på webben.  Många upplever det som svårt att jämföra produkters för- och nackdelar. Ofta fokuserar man på ett viktigt kriterium som väger tyngre än alla övriga. Det kan till exempel vara så att du är på jakt efter en ny cykel och väljer att filtrera bort alla cyklar med en prislapp som överstiger 10 000 kr, trots att vissa av dessa endast överskrider din budget med ett förhållandevis litet belopp.

Att jämföra produkters fördelar och nackdelar är en väldigt kognitivt krävande process. För att du ska kunna fatta ett så välgrundat beslut som möjligt bör du därför göra det hela enklare för dig. Det finns nämligen smidigare sätt att informera sig om produkters likheter, skillnader, egenskaper och pris än att läsa igenom produktinformationen på varje enskild produktsida.

Använd produkttester för att jämföra produkter

Jämförelsesajter som testar och jämför produkter samlar varor (och/eller tjänster) från flera olika e-handlare inom samma nisch. Detta gör det enklare för dig som konsument att jämföra de olika produkterna, vilka ibland kan vara väldigt liknande men samtidigt skilja sig åt en hel del i pris. Du kan få en bättre överblick av produkternas egenskaper och priser jämfört med om du själv skulle försöka ta reda på denna information. Du slipper dessutom bläddra mellan flera olika e-butiker för att hitta informationen – all data du behöver presenteras på en och samma webbsida.

Med hjälp av produkttester kan du till exempel enkelt ta reda på att såväl koffeinhalten som mängden dryck i olika produkter från Monster Energy skiljer sig åt, eller ta del av ett oberoende smaktest av ett chipsmärkes utbud av produkter. Tack vare den lättkonsumerade informationen kan du även jämföra priserna på de olika produkterna, väga in priset i din egen bedömning av produkterna och göra ett mer välinformerat val när du sedan gör ditt köp.

Sammanfattning

Du behöver inte famla i mörkret när du köper nya produkter. Ta del av jämförelser och tester av de produkter du är intresserad av att köpa för att få mer kött på benen. På så sätt kan du göra bättre val och även minska risken för felköp och besvikna miner!