Hem » Blogg » Skapa din hemsida på nolltid med enkla verktyg
hemsida kvinna dator

Skapa din hemsida på nolltid med enkla verktyg

När du snabbt vill skapa en hemsida och komma igång med att fylla den med innehåll, finns det idag flera olika webbhotell och hemsidebyggare att välja mellan. Snart drivs en tredjedel av världens alla webbplatser av den populära innehållshanteraren WordPress, vilken bland annat används av många frilansskribenter. För många nybörjare på webben kan det dock vara svårt att komma igång med denna plattform. Det har därför skapats en marknad för webbplatser som snabbt och enkelt låter dig lansera din hemsida.

skapa hemsida www

Välj ett passande domännamn

Alla som någonsin har surfat på nätet vet att man behöver en hemsideadress för att kunna gå in på en specifik webbplats. Eftersom det är svårt att komma ihåg sifferbaserade IP-adresser, använder man sig av domännamn. Domännamnet är alltså adressen till din webbplats. De flesta företag använder sig av sitt företagsnamn i sitt domännamn (t.ex. cdon.com), men du kan använda dig av vilket/vilka ord som helst, så länge det önskade domännamnet är ledigt.

När du köper ditt domännamn behöver du dels betala en kostnad för att köpa domännamnet. Du köper vanligtvis ditt domännamn i ett år eller två. Du måste därför förnya det innan det löper ut, för att förhindra att ditt domännamn kan användas av någon annan. Ibland kan du köpa ditt domännamn hos det webbhotell där du väljer att förlägga din webbplats.

Domännamn i all ära, men ett av de viktigaste stegen du behöver ta när du är i färd med att skapa en gratis hemsida åt ditt företag, din förening eller dig själv är att välja var du ska bygga din sajt. Anledningen till detta är att det blir lätt som en plätt att bygga sajten om du väljer rätt hemsidebyggare utifrån dina behov. Nedan går vi igenom olika aspekter som du behöver ta hänsyn till när du ska skapa din hemsida.

skapa hemsida kod
Skapa hemsida utan att behöva koda

Att tänka på när du ska skapa din hemsida

Det finns många alternativ att välja mellan för den som vill skapa en egen hemsida: Webnode, SimpleSite, Wix, N.nu, Hemsida24, Squarespace m.fl. Det finns med andra ord ett stort antal aktörer på marknaden, och har alla sina specifika för- och nackdelar. Jag har under årens lopp använt mig av flera av de (dock inte alla) hemsidebyggare som finns tillgängliga, och vet därför vad du bör hålla utkik efter när du gör ditt val:

Välj aldrig en hemsidebyggare som är alltför komplicerad och erbjuder alla möjliga slags funktioner som du egentligen inte behöver. Det är lätt att fastna för det alternativ som har det största antalet verktyg. Våra hjärnor är av naturen skapta att tro att mer är bättre. Men funktioner är bara bra om du faktiskt använder dem. Ju fler funktioner en hemsidebyggare har att erbjuda, desto mer komplex och svåranvänd kan den bli. Genom att hålla det enkelt kommer du få en enklare resa mot målet.

När du väljer mellan de olika alternativen, bör du ha dina färdigheter avseende design och teknik i åtanke, samt vilka avancerade funktioner du realistiskt sett kan behöva när du tar fram din hemsida. Det finns inte en enskild hemsidebyggare som är perfekt för alla. Vissa alternativ kommer därför fungera bättre för vissa människor än för andra. Så länge du inte inte låter dig luras av häftiga verktyg som hoppat på de allra senaste webbtrenderna, kommer du sannolikt göra ett bra val!