Hem » Blogg » Sanningen om kreditkort

Sanningen om kreditkort

Vissa hävdar att kreditkort är Guds gåva till den hängivne shopparen. Om du betalar din kreditkortsräkning i tid, är denna kortkredit praktiskt taget ett kostnadsfritt, kortsiktigt lån som du kan nyttja vid behov. Med ett kreditkort är det betydligt enklare att hålla koll på hur du spenderar dina pengar än vad det är med kontanter, och du kan ofta skriva ut eller ladda ner din transaktionsavgift utan kostnad.

Många kreditkort har dessutom ytterligare fördelar såsom utökade garantier på dina inköp eller gratis hyrbilsförsäkring. Faktum är att ditt kreditkort mycket väl kan ha mervärden som du inte känner till värda tiotusentals kronor! Det första du bör göra är att ta reda på vilket kreditkort som är det optimala för just dig. Rätt kort i rätt persons plånbok utgör ett brukbart verktyg i det konsumtionssamhälle vi lever i!

Det finns dock även en annan sida av myntet, nämligen den mörkare sidan av dessa användbara kort. Många svenskar har en historia av att inte betala räkningarna i tid och att spendera mer pengar än vad de egentligen har råd med, och om du hör till denna kategori kanske inte ett kreditkort är vad du behöver. Personer som hamnar i lyxfällan uppmuntras snarare att klippa sina kort än att skaffa ytterligare sådana.

Kreditkort – härliga eller farliga?

Sanningen ligger dock i vanlig ordning någonstans i mitten. Så länge du hanterar dina kort på ett ansvarsfullt sätt, kan de vara väldigt användbara att ha tillhands. Om du inte betalar dina kreditkortsräkningar till fullo, eller missar en betalning, kan du dock tvingas betala en betydande summa pengar i ränta.

Därför bör du som kreditkortsägare känna till hur du nyttjar dina kreditkort till fullo, utan att betala onödiga räntor och avgifter.  Du bör dessutom förhandla ner din årsränta och vidta ytterligare åtgärder för att spara tusentals, om inte tiotusentals kronor om året!

Kreditkortens 5 gyllene regler

  1. Räntan har ingen betydelse såvida du inte har en kreditkortsskuld. Så länge du betalar hela din skuld varje månad är räntan helt irrelevant. Se därför till att betala hela din månatliga skuld!
  2. Använd ett förmånskort. De allra flesta människor bör använda ett förmånskort. Om du ändå spenderar pengar, kan du lika gärna se till att belönas för dina inköp.
  3. Generella förmånskort är bättre än de som är knutna till ett visst flygbolag. Såvida du inte använder samma flygbolag i princip varje gång du flyger, bör du skaffa ett generellt förmånskort istället för ett kort som är knutet till ett specifikt flygbolag. Detta gäller framför allt dig som ofta växlar mellan olika flygbolag när du reser via flyg.
  4. De årliga avgifterna är inte djävulens påfund. Istället för att per automatik se de årliga avgifterna som ett sätt för kreditkortsbolaget att blåsa sina kunder, bör du räkna på huruvida du spenderar tillräckligt mycket pengar för att rättfärdiga dessa avgifter. Det är fullt möjligt att din årsavgift mer eller mindre är obetydlig i sammanhanget!
  5. Nyttja så många av ditt kreditkorts förmåner som möjligt. De förmåner som är kopplade till ditt kreditkort kan ofta vara värda tiotusentals kronor per år. Nyttja dem!