Så påverkar maten din produktivitet

Din produktivitet har en direkt koppling till den mat du stoppar i dig. Om du vill att såväl din knopp som din kropp ska prestera optimalt, behöver du därför säkerställa att du tillför kroppen bra näring. Det kan låta uppenbart och enkelt, men vad är egentligen ”bra näring”? Vad bör man som frilansskribent stoppa i sig?

Det finns så mycket information om kost och hälsa på nätet att man ofta kan ha fler frågor än svar efter att ha googlat på ämnet. Vad kan till exempel utgöra ett bra mellanmål mitt på dagen för att bibehålla en hög energinivå? Inte godis och energidryck i alla fall, såvida du inte vill orsaka en tillfällig höjning av blodsockret som sedan efterföljs av en sockerkrasch.

Vår kost hamnar ofta i fokus, oavsett om man försöker tappa vikt snabbt, vill bygga maximal muskelmassa eller strävar efter att ge kroppen det bästa möjliga bränslet. Vilken slags mat vi äter och när vi äter den påverkar alltså även vår produktivitet och här går jag igenom några av de livsmedel som du bör försöka få i dig.

frukt ökar produktivitet

Hjärnan har ett stort kaloribehov

Trots att den mänskliga hjärnan endast står för cirka 2% av vår kroppsvikt, står dess kaloribehov för 20% av de kalorier vi på daglig basis konsumerar. För att fungera som bäst behöver vår hjärna ständigt ha tillgång till glukos och fett. För att kunna fatta välgrundade och intelligenta beslut kring din kost är det viktigt att du känner till hur den processar mat. Våra kroppar processar nämligen inte alla livsmedel i samma takt.

När vi äter livsmedel som snabbt släpper ifrån sig glukos, till exempel läsk, godis, vitt bröd och pasta, höjs vårt blodtryck och ger oss ett tillfälligt energitillskott. Därefter sänks blodtrycket och vi hamnar i något av en svacka. Resultatet av detta är en låg energinivå och låg produktivitet.

Om vi vill ha en jämnare energitillförsel till vår hjärna, bör vi istället äta livsmedel som ger en mer varaktig energi, till exempel kolhydrater med ett lågt GI-värde såsom frukt, grönsaker och fullkorn, samt proteiner och hälsosamma fetter. På så sätt kan vi bibehålla en högre energinivå och en högre produktivitet.

hjärna

Dessa livsmedel kan öka din produktivitet

Istället för att konsumera sockerrika livsmedel, såsom läsk och godis, vilka kan göra dig svag, nervös och förvirrad så fort blodsockret i hjärnan minskar och du drabbas av en sockerkrasch, bör du äta ”riktig mat” för att öka din produktivitet. Det betyder dock inte tunga, kaloririka livsmedel som till exempel hamburgare eller pommes frites. Dessa gör dig nämligen seg och sömnig, vilket ju är raka motsatsen till den önskade effekten.

Ät hellre dessa livsmedel:

  • Ägg
  • Bananer
  • Yoghur
  • Blåbär
  • Mörka bladgrönsaker
  • Spenat
  • Avokado
  • Mandlar
  • Olivolja
  • Sallad
  • Lax
  • Brunt ris
  • Broccoli
  • Aubergine
  • Frukt och grönsaker
  • Morötter
  • Valnötter
  • Cashewnötter
  • Mörk choklad

Alla ovanstående livsmedel innehåller ämnen som på olika sätt främjar kroppens funktioner och hjälper dig att öka din produktivitet. Se bara till att inte äta för mycket av dessa då matkoma inte direkt är någonting som främjar produktiviteten!