Hem » Blogg » Så kan ett privatlån bli en besparing

Så kan ett privatlån bli en besparing

Allt fler svenskar tar privatlån och faktum är att du kan spara pengar genom att göra detta. Här berättar jag hur du faktiskt kan gynnas av att ta ett lån.

Vad är privatlån?

Privatlån är benämningen på ett lån utan säkerhet som privatpersoner kan ansöka om. Storleken på denna typ av lån är vanligtvis mellan 5 000 och 500 000 kr, men det finns också kreditgivare som beviljar högre lånebelopp än så. Att lånet saknar säkerhet innebär att du inte behöver ge långivaren någon säkerhet i form av till exempel en bil eller en bostad. Privatlån brukar även kallas blancolån.

Du kan själv välja hur du vill spendera lånebeloppet; du kan till exempel använda pengarna för att betala av andra lån och krediter eller för att göra ett större inköp. Det första steget till att ansöka om ett lån är att jämföra privatlån för att säkerställa att du får bästa möjliga lånevillkor. Räntan är ofta lägre än för kreditkort, men den kan samtidigt variera från cirka 2-3% till över 20%. Du bör därför alltid jämföra de olika alternativ som finns på marknaden innan du ansöker om ett specifikt lån.

Räntan på ditt lån bestäms utifrån flera olika faktorer, däribland din kreditvärdighet. Ju godare kreditgivaren anser att din betalningsförmåga är, desto lägre ränta kan du förvänta dig att få på ditt lån.

Vad bör man använda ett privatlån till?

Privatlån, eller blancolån som de också kallas, lämpar sig bäst för inköp där du planerar att betala tillbaka lånet inom mindre än fem år. Till skillnad från bolån, billån och studielån som är öronmärkta för specifika ändamål, kan du använda lånesumman från ditt privatlån efter eget behag. Du ges därför en större flexibilitet och valmöjlighet när du tar denna typ av lån.

Betala av andra lån och krediter

Det är väldigt vanligt att man använder sitt privatlån för att betala av andra lån och krediter. Detta är ett av de mest populära, och också godaste, anledningarna till att ansöka om ett privatlån. Du kan göra detta på två olika sätt:

  • Betala av befintliga skulder med hög ränta (till exempel kreditkort) med ett privatlån med lägre ränta
  • Slå ihop flera olika slags lån och krediter i ett enda större privatlån för att göra det mer hanterbart att betala av skulden

Du bör alltså använda ditt nya privatlån för att betala av krediter och andra slags skulder snarare än som ett verktyg för att bara skjuta upp betalningen av dessa.

Reparera eller renovera bostaden

Om din bostad är i behov av en nödvändig reparation eller renovering, kan det vara en god idé att ansöka om ett privatlån. Privatlånet kan visa sig vara ett ekonomiskt sunt alternativ om renoveringen resulterar i att bostadens värde ökar (och kostnaden för lånet är lägre än bostadens förväntade värdeökning).

Finansiera större utgifter

Du kan även använda ditt privatlån för att finansiera större inköp och andra slags utgifter, såsom ett bröllop, en bostadsflytt, en smekmånad eller liknande. Du bör dock rannsaka dig själv och fundera på om du vill ha eller verkligen behöver lånet.

Mina tankar om privatlån

Tack vare det stora utbudet av långivare som tillhandahåller privatlån utan säkerhet, har du möjlighet att ansöka idag och få in pengarna på ditt bankkonto inom loppet av några dagar. Det är dock viktigt att du inte använder lånet för att ytterligare bygga på ditt skuldberg. Använd istället det för att i slutändan bli skuldfri och bygga en sund ekonomisk grund att stå på.

Liknande artiklar