Hem » Blogg » Jag borde börja använda en VPN-tjänst
VPN-tjänst

Jag borde börja använda en VPN-tjänst

Vi svenskar slarvar som bekant oerhört mycket med vår säkerhet på nätet. Hur många av oss påstår sig till exempel värna vår integritet, men har trots detta flertalet konton på sociala medier och använder smarta hushållsprodukter som utgör säkerhetsrisker och läcker information?!

Många använder sig av internet främst för att surfa omkring, utföra bankärenden och läsa nyhetsartiklar. Oavsett om denna beskrivning stämmer in på dig, eller om du likt mig driver en blogg eller ett företag online, bör du sätta dig in i vad VPN-tjänster är och hur dessa fungerar. För när man använder sådana kan inte längre myndigheter och andra externa aktörer komma åt din privata data närhelst de så önskar.

Av denna anledning har jag på sistone lusläst vpnportalen i jakt på värdefull kunskap om virtuella privata nätverk (VPN). För inte minst bloggare och företagsägare som jag själv löper stor risk att utsättas för spionage eller dataintrång. Det finns med andra ord många anledningar till att vi som bloggar och skapar innehåll på nätet bör ha säkerheten i åtanke och försöka skydda oss själva från illasinnade myndighetsanställda och hackare.

Som tur är har dock ett större antal företag tagit på sig uppdraget att utveckla digitala verktyg som kan skydda oss från infiltrering och olika slags säkerhetsintrång. Ett av de mest populära och effektiva verktygen för att förebygga detta IT-problem är virtuella privata nätverk.

Därför borde jag (och även du) använda ett VPN

Ett virtuellt privat nätverk (VPN) är ett nätverk som utgör ett slags filter mellan din dator och det internet med vilket du utbyter data. Detta gör att tredjepart inte kan se vad du faktiskt gör på nätet. Med tanke på att allt fler datoranvändare oroar sig – eller åtminstone borde oroa sig – för säkerheten kring deras lösenord, webbläsarhistorik och skapade innehåll, kan man i många fall fastslå att ett VPN är helt nödvändigt att använda sig av.

  1. Ett VPN skyddar din identitet. Med hjälp av ett VPN kan du skydda din data och ditt innehåll från att stjälas och missbrukas. Ett virtuellt privat nätverk kan även skydda din identitet och säkerställa att obehöriga personer inte ha tillgång till den. Det är viktigt att komma ihåg att det finns många skäl till att externa aktörer vill komma åt din information, däribland nätfiske.
  2. Du kan göra dig osynlig på nätet med ett VPN. Ett VPN gör det möjligt för dig att bli helt osynlig för andra internetanvändare när du skapar eller laddar upp innehåll online. Detta är inte minst väldigt viktigt för bloggare, frilansskribenter och innehållsproducenter som jag själv – man vill ju inte att någon stjäl och använder ditt innehåll på ett otillbörligt sätt. Man bör därför skydda den information man publicerar på nätet till varje pris. Med hjälp av ett VPN kan man därmed bibehålla sin trovärdighet och behålla kontrollen över sitt innehåll.
  3. Ett VPN stänger myndighetspersoner ute. Vi lever som du säkert känner till i en tidsålder då personer ofta hamnar under övervakning oavsett om de har gjort något fel eller ej. Detta kan bland annat ske till följd av politisk aktivism, eller genom det faktum att myndigheter och regeringar tenderar att missbruka sin makt till att spionera på medborgare. Genom att använda ett VPN kan du surfa privat utan att riskera att bli identifierad på nätet.

Avslutande tankar om VPN och säkerhet online

Vad du gör på nätet är upp till dig själv och ingen annan, såvida du inte ägnar dig åt någon slags olaglig aktivitet. Problemet med världen idag är att många personer missbrukar teknik som är tänkt att användas för att upprätthålla lag och ordning och liknande för egna syften. Genom att använda ett VPN kan du skydda din identitet från utomstående personer och löper därmed lägre risk att drabbas av problem som är relaterade till din IT-säkerhet.

Det bästa av allt är att det inte smärtar plånboken alltför mycket att skaffa ett VPN – en dylik tjänst kostar idag från omkring 30 kronor i månaden och uppåt. I egenskap av innehållsskapare bör man med andra ord överväga att teckna upp sig för en sådan tjänst. För vad är väl en närmast obetydlig månadsavgift i sammanhanget när det handlar om att skydda dig och ditt arbete online samt stilla din oro!?

Liknande artiklar: