Hem » Blogg » De 3 viktigaste webbtrenderna 2018
webbtrender webbtekniker

De 3 viktigaste webbtrenderna 2018

Här går jag igenom de tre webbtrender som jag personligen anser vara allra viktigast under 2018. Alla tre har förvisso trendat även under 2017 (om inte längre), men fortsätter att göra detta och blir dessutom allt viktigare.

Laddningstidtiderna blir viktigare än någonsin

I takt med att allt fler personer använder smartphones och surfplattor för att besöka din hemsida (vilket du kan läsa mer om nedan), är det nu viktigare än någonsin att ha en sajt med en låg laddningstid. Antalet sekunder som det tar för en besökare att ladda din webbplats kan nämligen påverka ditt företags försäljning. Detta är inte bara sant eftersom besökare föredrar snabbare sajter, utan även för att Google inkluderar laddningstiden i sin algoritm och din hemsida därför kan bli svårare att hitta i sökmotorn om dess laddningstid är lång.

En stor del av världens sajter, däribland denna sajt, drivs av det populära innehållshanteringssystemet WordPress. Det finns en hel uppsjö med tillägg till detta CMS som ämnar att förkorta laddningstiderna och snabba upp din hemsida, och de fungerar olika bra. Det är dock så att valet av hosting är en av de faktorer som har allra störst inverkan på laddningstiden, vilket gör att många jämför webbhotell och väljer snabbladdande alternativ. De olika tilläggen för cache och andra former av optimering kan med fördel användas i kombination med ett snabbt webbhotell för att ge en riktigt snabb sajt.

webbdesign

Mobila enheter tar större plats i finrummet

Surfandet på mobila enheter har nu gått om datorsurfandet. Idag shoppar många av oss på våra mobiltelefoner istället för på stationära eller bärbara datorer. Personligen har jag inte riktigt anammat denna möjlighet än, men i takt med att de mobila betallösningarna utvecklas blir mobilshoppingen ett alltmer gångbart alternativ till den traditionella shoppingen på nätet.

Det faktum att de mobila enheterna numera får anses vara herre på täppan har även lett till att Google prioriterar det mobila söket. Sökjätten har anpassat sin algoritm till att vara mobile first, så nu är det inte längre valfritt att mobilanpassa sin sajt utan obligatoriskt – om man inte har lust att förlora en stor andel potentiella besökare förstås. Om din webbplats inte är anpassad för mobila enheter riskerar du att tappa potentiella kunder till dina konkurrenter.

smartphone

Unika foton blir allt vanligare

För att kunna skapa en hemsida som är unik och står ut från mängden bör du undvika att använda bilder som används på många andra sajter. Även om det är populärt att använda sig av Pixabay och andra fototjänster, är en trend som fortsätter in i 2018 att ta fram egen grafik och design. Det är just denna individualitet som kommer belysa din exklusivitet framför konkurrenterna i din bransch.

Här kastar jag kanske lite sten i glashus då jag använder ett standardtema utvecklat av WordPress-teamet. Jag har dock planer på att ta fram en egen design, men som så mycket annat här i livet handlar det i slutändan om tidsåtgång och prioriteringar, så vi får helt enkelt se hur det blir med det. Jag försöker dock att blanda egna foton med bilder nedladdade från fototjänster.