Hem » Blogg » Därför bör du använda ett VPN
vpn

Därför bör du använda ett VPN

Har du någon gång efterfrågat anonymitet online eller nekats tillgång till innehåll på grund av att den aktuella tjänsten inte är tillgänglig i ditt land? Lösningen stavas VPN. Här berättar jag vad du kan använda denna teknik till, men först kan en kortare introduktion vara på sin plats.

Ett virtuellt privat nätverk (VPN) kan göra dig anonym på nätet och manipulera din IP-adress på ett sätt som får webbplatser att tro att du befinner dig på en annan plats, kanske till och med i ett annat land. Detta öppnar förstås upp många möjligheter, men det finns många VPN-tjänster att välja mellan och det kan därför vara svårt att veta vilken man ska välja. På www.BästaVPN.se kan du jämföra olika tjänster och därmed enklare hitta den som passar just dig bäst.

anonymitet

Få tillgång till hela utbudet hos Netflix och andra streamingtjänster

Netflix och andra amerikanska streamingtjänster är förhindrade från att tillhandahålla allt sitt innehåll utanför USA. Detta innebär att många tv-serier och filmer inte är tillgängliga i den svenska versionen av till exempel Netflix. När du besöker deras webbplats tar servern reda på var du bor med hjälp av din IP-adress, vilket gör att du begränsas till det innehåll som är tillgängligt i Sverige.

Genom att använda en VPN-tjänst kan du dock manipulera din dators IP-adress och få webbservrar att tro att du befinner dig i exempelvis USA. Det gör att du kan få tillgång till ytterligare innehåll från de olika streamingtjänsterna.

Kringgå begränsningarna i skolans eller arbetsplatsens nätverk

När du är anställd på ett företag, eller student vid en skola, kommer du ofta tvingas förhålla dig till vissa begränsningar när du surfar på nätet. Det kan till exempel vara så att nätverksadministratören har blockerat åtkomst till Facebook, YouTube och andra sociala medier.

Genom att använda en VPN-anslutning kan du skapa en tunnel ut ur det begränsade nätverket och ansluta till webbplatser som annars vore otillgängliga. Nätverksadministratören kan inte heller se vilket innehåll du konsumerar och kan därmed inte bygga upp en bevisbörda över dina otillåtna aktiviteter online.

fingeravtryck

Gör sökningar på nätet utan att dessa loggas

Oavsett du är medveten om det eller ej, sparar Google och andra sökmotorer de sökningar du gör. Dessa kopplas till din dators IP-adress och används sedan för att annonsörer ska kunna rikta reklam till dig utifrån de sökningar du har gjort. Det kanske kan verka oskyldigt och till och med användbart, men det medför dessutom en risk för potentiella pinsamheter om dina sökningar inte faller inom ramarna för vad som är socialt accepterat.

Det kan också vara så att du är kändis eller försöker göra en marknadskartläggning över dina konkurrenter. Eller så kanske du är en författare eller journalist som täcker känsliga ämnen såsom krigsbrott, våld mot kvinnor eller liknande. Om så är fallet, bör det ligga i ditt intresse att du inte lämnar spår efter dina sökningar.

Även när du till exempel googlar på ”antidepressiva medel” och andra sökningar relaterade till hälsa och välbefinnande, samt ”äktenskapsrådgivning”, ”skilsmässoadvokater” och liknande, bör du därför överväga att använda dig av en VPN-tjänst för att dölja din IP-adress och kunna göra privata sökningar. Om du istället googlar på ”hur man knyter en slips” behöver du dock inte göra detta via ett VPN.